Narodne obveznice bit će dostupne putem pet velikih banaka

Resorno ministarstvo smatra kako će za uspjeh sudjelovanja građana presudno biti da upis obveznica bude dostupan u što je moguće većem broju poslovnica banaka

207
narodne obveznice
[Image by Nattanan Kanchanaprat from Pixabay]

“Narodne obveznice” bit će građanima dostup u poslovnicama pet najvećih domaćih banaka, piše Poslovni dnevnik, pozivajući se na “upućene izvore iz financijskih krugova”. Trenutno se vode intenzivni pregovori između Ministarstva financija i skupine banaka koje će biti aranžeri izdanja: Zagrebačkom bankom, Privrednom bankom Zagreb, Raiffeisen bankom, Erste bankom i OTP bankom. Izbor pet najvećih banka nije iznenađenja, ali možda jest to što među njima nema Hrvatske poštanske banke, najveće banke u državnom vlasništvu.

Upis “narodne obveznice” trebao bi započeti najkasnije do kraja ožujka, a resorno ministarstvo smatra kako će za uspjeh sudjelovanja građana presudno biti da obveznice budu dostupne u što je moguće većem broju poslovnica banaka.

Načelna je odluka da država tom obveznicom prikupi milijardu eura, što je u skladu s očekivanjima prema planu ovogodišnjeg zaduživanja, piše Tomislav Pili u Poslovnom dnevniku. Planira se da građani ne budu ograničeni u maksimalnom iznosu ulaganja, dodaje pozivajući se na neslužbene izvore.

Ministar financija Marko Primorac najavio je da će kamatna stopa “u svakom slučaju” bila veća od tri posto” te da se zamišlja o roku dospijeća od dvije godine.