“Narodne obveznice” upisalo i uplatilo više od 43 tisuće građana

Povrh 1,3 milijarde eura koje su uplatili građani, omogućit će se upis 500 miijuna eura institucionalnim investitorima, prije svega zbog osiguranja likvidnosti na sekundarnom tržištu, rekao je ministar financija

36
narodne obveznice
Ministar financija Marko Primorac ]Izvor: vlada.hr]

U srijedu navečer istekao je rok za upis “narodnih obveznica”, a u četvrtak i rok za uplatu. Ministar financija ocijenio je da je projekt bio uspješan i da je pokazao “koliko ljudi vjeruju u Republiku Hrvatsku”. U petak će obveznice moći upisati i institucionalni investitori, a za njih će upis trajati samo jedan dan.

Obveznice je upisalo oko 43.600 građana koji su ukupno uplatili 1,3 miijarde eura.

“Možemo konstatirati kako ćemo prihvatiti cjelokupnu uplatu, odnosno prihvatit ćemo sve građane koji su odlučili upisati ovu obveznicu. Povrh toga ćemo omogućiti upis 500 miijuna eura institucionalnim investitorima, prije svega zbog osiguranja likvidnosti na sekundarnom tržištu kako bi građani koji žele prodati obveznicu unutar roka od dvije godine imali kome prodati”, rekao je ministar financija Marko Primorac.

U petak će se znati kamatna stopa odnosno konačni uvjete izdanja, koji će tada biti objavljeni.

“Veseli što je odaziv građana bio iznimno dobar i nastavit ćemo s ovakvim izdanjima”, rekao je Primorac, no naglasio je kako “narodnih izdanja” više neće biti ove godine.
Naime, struktura domaćega javnog duga je takva da će se vjerojatno ići na višegodišnja izdanja, do deset godina, uz uključivanje domaćih i stranih institucionalnih ulagača.

“Bilo kakva daljnja ponuda obveznica građana u ovoj godini ne bi bila produktivna”, rekao je Primorac. “Ne mogu se sva izdanja usmjeriti građanima, niti imati tako kratak rok”.

Obveznice su kupili i svi članovi Vlade, pa i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i i infrastrukture Oleg Butković koji je prvo rekao da obveznice neće kupiti. Vjerojatno nakon drugarske kritike u kojoj mu je predsjednik Vlade objasnio što je ispravno, Butković je promijenio stav i uplatio obveznice.

Tako se ovoga puta nije se dogodilo “iskakanje” kao kad je Nacionalni stožer propisivao epidemiološke mjere i preporuke kojih se sami članovi stožera nisu pridržavali: svi članovi Vlade su i djelom, možda neki s malo manje oduševljenja, podržali projekt.

“Kupili smo svi članovi Vlade, pa i ja, jednako kao što smo to najavili. Dogovorili smo se da ne govorimo  o iznosima. Svi ćemo to deklarirati u svojim imovinskim karticama. Bitno je da su svi članovi Vlade pokazali povjerenje u hrvatsku državu, povjerenje u stanje javnih financija i povjerenje u jedan financijski proizvod koji je po našem sudu jako dobar”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.