Natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća zatvoren nakon 105 minuta

Zaprimljeno je 7386 prijava, a zbog velikog interesa internetska stranica Fonda za zaštitu okoliša I energetsku učinkovitost bila je ne trenutke nedostupna pa je mnogo nezadovoljnih

159
Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća
[Image by 13902 from Pixabay]

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je 25. lipnja javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Zaprimanje prijava počelo je 1. rujna, a natječaj je privremeno zatvoren nakon samo jednog sata i 45 minuta. Zaprimljeno je 7386 prijava, a osigurano je ukupno 211 milijuna kuna subvencija.

Naime, planirani proračun od 171 milijun kuna povećan je za dodatnih 40 milijuna kuna, kako bi što veći broj građana već ove godine dobio sredstva za energetsku obnovu svojih domova. No, zbog velikog interesa internetska stranica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bila je ne trenutke nedostupna pa je mnogo nezadovoljnih.

Po kući zatraženo prosječno oko 70.000 kuna

Najviše prijava stiglo je iz Zagreba, Petrinje, Varaždina i Vukovara.  Prema do sada zaprimljenim podacima po kući je u prosjeku zatraženo oko 70 tisuća kuna, što znači da je u većini slučajeva planirana primjena više mjera energetske obnove. Građani koji planiraju provoditi ove projekte sredstva najčešće žele uložiti u postavljanje toplinske izolacije i zamjenu stolarije. Ove mjere omogućuju i najveće uštede energije jer sprječavaju energetske gubitke, a ujedno osiguravaju i zdraviji život u obnovljenim kućama.

Obrada prijava počela je prema redoslijedu zaprimanja te će sredstva u okviru raspoloživog budžeta biti odobrena svima koji su dostavili odgovarajuću dokumentaciju, navode u Fondu.

Na javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća za ranjive skupine u opasnosti od energetskog siromaštva zaprimljeno je do sada 59 prijava te je na njega još uvijek moguće podnijeti prijavu.

Energetska obnova obiteljskih kuća je program čiji je cilj povećanje energetske učinkovitosti postojećih kuća, smanjenje potrošnje energije i emisija ugljičnog dioksida u atmosferu te smanjenje mjesečnih troškova za energente, uz ukupno poboljšanje kvalitete života. Istovremeno, planiranje ovakvih zahvata podrazumijeva i angažman lokalnih tvrtki i stručnjaka odnosno potiče gospodarsku aktivnost.

Fond će korisnicima sufinancirati do 60 posto opravdanih troškova u maksimalnom iznosu do 204 tisuće kuna s PDV-om.

S bespovratnim sredstvima građanima će se sufinancira povećanje toplinske zaštite svih elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora: energetska obnova vanjskog zida, stropa, poda, krova (sva potrebna oprema i radovi vezani uz povećanje toplinske zaštite, uključujući, na primjer, hidroizolaciju, zamjenu konstrukcijskih elemenata krova i drugo; zamjena stolarije ovojnice grijanog prostora novom te cjelovita energetska obnova, koja podrazumijeva kombinaciju mjera na vanjskoj ovojnici i ugradnje sustava za korištenje OIE (sustavi sa sunčanim toplinskim pretvaračima, sustavi na drvnu sječku/pelete, dizalice topline zrak-voda, voda-voda ili zemlja-voda i fotonaponski sustavi za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju).

Rok za provedbu 24 mjeseca

Obiteljske kuće čine 65 posto hrvatskog stambenog fonda koji je odgovoran za 40 posto ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini. Najviše obiteljskih kuća u Hrvatskoj je izgrađeno prije 1987. godine te nemaju gotovo nikakvu ili samo minimalnu toplinsku izolaciju (energetski razred E i lošiji). Takve kuće troše 70 posto energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode, a mjere energetske učinkovitosti mogu značajno smanjiti njihovu potrošnju, u nekim slučajevima i do 60 posto u odnosu na trenutnu.

Nakon što prijave budu obrađene, prijavitelji kojima budu odobrena sredstva od Fonda će dobiti Odluku i Ugovor o sufinanciranju. Korisnici sredstava zatim imaju rok od 24 mjeseca od dana potpisa ugovora za provedbu energetske obnove i dostavu potrebne dokumentacije za isplatu odobrenih sredstava. U slučaju probijanja roka, ugovor se automatski raskida i korisnik gubi pravo korištenja odobrenih sredstava.

Sredstva će se isplatiti jednokratno, po završetku radova, na račun korisnika sredstava ili na račun izvođača radova,  u roku od 30 dana od zaprimanja potpune dokumentacije za isplatu priznate od strane Fonda.

Fond je najavio novi javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća iduće godine.

>>Energetska obnova obiteljskih kuća: Prijave kreću 1. rujna, evo što trebate znati