PayPal razmatra uvođenje vlastitog stablecoina vezanog na dolar

Stablecoini su općenito manje volatilni od tradicionalnih kriptovaluta poput bitcoina ili ethereuma. Vezani su za vrijednost osnovne valute ili robe, poput američkog dolara ili zlata, što ih čini održivijima za plaćanja

25
PayPal
Paypal logo brend - free image on pixabay - pixabay.com

PayPal je potvrdio da razmatra mogućnost primjene stablecoina podržanog američkim dolarom, objavio je Bloomberg. Potvrda je stigla nakon što je programer Steve Moser otkrio kod i slike koje upućuju na “PayPal Coin” unutar aplikacije PayPal za iPhone.

Glasnogovornik tvrtke rekao je da su skriveni kod i slike nastali iz nedavnog hackathona unutar PayPalovog odjela za blockchain, kriptovalute i digitalne valute.

Jose Fernandez da Ponte, viši potpredsjednik za kripto i digitalne valute u PayPalu, rekao je da će tvrtka surađivati ​​s relevantnim regulatorima ako odluči krenuti dalje s razvojem. Također je rekao da bi stablecoin za PayPalovu upotrebu “trebao podržavati plaćanja u velikom obimu i biti siguran”.

Stablecoini su općenito manje volatilni od tradicionalnih kriptovaluta poput bitcoina ili ethereuma. Vezani su za vrijednost osnovne valute ili robe, poput američkog dolara ili zlata, što ih čini održivijima za plaćanja.

Ključni nedostatak stablecoina je sporo usvajanje i prihvaćanje kao plaćanja. Ali PayPalov stablecoin mogao bi prevladati ovu prepreku zahvaljujući ogromnoj bazi trgovaca i kupaca.

Otkako je u studenom 2020. počeo dopuštati američkim korisnicima da kupuju, prodaju i drže kriptovalute putem svoje aplikacije, PayPal je pokrenuo nekoliko kripto rješenja vezanih uz plaćanje. Uveo je uslugu Checkout with Crypto, Cash Back to Crypto za korisnike Venmo kreditnih kartica, a mogućnost kupnje, prodaje i držanja kriptovaluta na računima proširio je na Ujedinjeno Kraljevstvo.

Suradnja s regulatorima

Potencijalni stablecoin mogao bi se uz bitcoin koristiti za plaćanja putem Checkout with Crypto (plaćanje kriptovalutama na blagajnama trgovina) i mogao bi se kupiti na PayPalovoj burzi kako bi se povećao volumen transakcija. No, to će prvenstveno ovisiti o interesu potrošača i njihovoj spremnosti da prihvate novinu. PayPal bi također mogao dopustiti korisnicima peer-to-peer plaćanja s valutom putem svoje aplikacije ili putem Venmoa.

Stablecoin bi mogao  donijeti PayPalu veće prihode, ali morao bi se prilagoditi regulatornom okruženju: iako nisu uspostavljena službena pravila, u SAD-u se radi na izgradnji regulatornog okvira. Ako stablecoin zaživi, suradnja s regulatorima pomogla bi da se stvore sigurni uvjeti i mjere za trgovanje.