Raiffeisen Invest pokreće fond održivog razvoja

Raiffeisen Sustainable Mix je prvi fond u Hrvatskoj koji se temelji na konceptu održivog razvoja, što znači da se prilikom ulaganja uz financijske aspekte uzimaju u obzir dodatni kriteriji: zaštita okoliša, utjecaj na društvo i socijalni aspekti te korporativno upravljanje

73
Raiffeisen Sustainable Mix

U ponedjeljak, 7. rujna, kreće početna ponuda fonda Raiffeisen Sustainable Mix – prvog fonda u Hrvatskoj baziranog na konceptu održivog razvoja. Ponuda će trajati do 6. listopada 2020. godine. Riječ je o prvom fondu u Hrvatskoj koji se temelji na konceptu održivog razvoja, što znači da se prilikom ulaganja uz financijske aspekte uzimaju u obzir tri najvažnija kriterija – zaštita okoliša, utjecaj na društvo i socijalni aspekti te korporativno upravljanje.

“Ulaganje u svrhu održivosti izraz je odgovornosti koju smo kao dio fondovske industrije preuzeli na sebe upravo pokretanjem prvog fonda u Hrvatskoj koji se temelji na poštivanju ekoloških, socijalnih i upravljačkih kriterija prilikom odabira investicija. Briga za okoliš, održiva energija, rodna ravnopravnosti teme su od izuzetne važnosti te će se kroz fond ulagati u one kompanije i države koji principe održivog razvoja drže od prioritetnog značaja. Upravo pokretanjem ovog fonda građanima i kompanijama u Hrvatskoj pružena je prilika da ulažu u ostvarivanje održive budućnosti”, poručila je Vesna Tomljenović Čičak, predsjednica Uprave Raiffesisen Investa.

Riječ je o mješovitom otvorenom investicijskom fondu s javnom ponudom pod upravljanjem Raiffeisen Investa te osim mogućeg financijskog povrata, postoji i ekološki i socijalni povrat. Ulaže se samo u kompanije koje ispunjavaju stroge kriterije održivosti. Održiva ulaganja su također izložena fluktuacijama na tržištima kapitala i mogući su i gubici vrijednosti.

Minimalan ulog 65 eura ili 500 kuna

Početna vrijednost udjela prilikom početne ponude iznosi 100,00 eura te će fond započeti s radom po uspješnom okončanju početne ponude udjela. Fond je denominiran u valuti euro, a uplate su moguće u eurima i kunama. Minimalan ulog iznosi 65 eura / 500 kuna. Zahtjeve za izdavanje udjela u fondu moguće je podnijeti u svim RBA poslovnicama.

Raiffeisen Sustainable Mix je napajajući UCITS fond glavnom UCITS fondu Raiffeisen-Nachhaltigkeit-Mix koji ulaže u vrijednosne papire i/ili instrumente tržišta novca čiji su izdavatelji klasificirani kao održivi temeljem društvenih, ekoloških i etičkih kriterija te kojim upravlja društvo Raiffeisen Kapitalanlage Gesellschaft u Beču.