NASA-in rover koji leti na Mars dobio “zemaljskog” blizanca

Kako bi se izbjeglo što više neočekivanih problema nakon što rover Perseverance 18. veljače 2021. sleti na Mars, timu je potreban testni model na Zemlji kako bi, prije nego što krenu prve naredbe roveru na Marsu, provjerili kako funkcioniraju hardver i softver

42
rover Perseverance
[foto: NASA/JPL-Caltech]

NASA-in rover Perseverance lansiran je 30. srpnja na višemjesečno putovanje do Marsa gdje bi trebao stići u veljači iduće godine. Prođe li uspješno osjetljivi proces slijetanja, Perseverance će biti drugi funkcionalni NASA-in rover na Marsu.

Slanje rovera na Mars za NASA-ine stručnjake je poput slanja djece na fakultet, s tom razlikom da oni svoje “dijete” više nikada neće vidjeti uživo, No, na Zemlji mogu uživati u društvu Perseveranceova blizanca nazvanog Optimism.

NASA-in Jet Propulsion Laboratory (JPL) objavio je u petak da je inženjerski model rovera položio 1. rujna svoj prvi vozački ispit. Ispit je proveden u skladištu i priprema je za teži izazov koji ga čeka: rješavanje problema na JPL-ovom poligonu Mars Yard u Kaliforniji koji simulira Marsov krajolik.

Epski akronim

NASA je poznata po akronimima za svoje robote i uređaje, ali ovoga puta je nadmašila samu sebe. “Optimism” je akronim za “Operational Perseverance Twin for Integration of Mechanisms and Instruments Sent to Mars”, što bi na hrvatskom zvučalo otprilike “operativni Perseveranceov blizanac za integraciju mehanizama i instrumenata poslanih na Mars”.

Roveri su gotovo identični – iste su veličine, imaju isti pogonski i računalni sustav.

NASA je objavila videozapis na kojem se vidi kako se zemaljska verzija rovera useljava u svoj novi dom, garažu u blizini Mars Yarda.

Optimism ima važan zadatak. “Kako bi se izbjeglo što više potencijalnih neočekivanih problema nakon što rover 18. veljače 2021. sleti na Mars, timu je potreban testni model na Zemlji kako bi, prije nego što krenu prve naredbe roveru Perseverance na Marsu, provjerili kako funkcioniraju hardver i softver”, priopćila je NASA.

Novi model rovera dijelit će prostor na Mars Yardu s Maggie (Mars automated giant gizmo for integrated engineering), inženjerskim modelom rovera Curiosity.

“Curiosity je od Maggie naučio lekcije koje je bilo nemoguće naučiti na ijedan drugi način. Sad kad imamo Optimism, Perseverance je spreman naučiti sve što je potrebno za uspješnu misiju na Marsu”, rekao je Matt Stumbo iz NASA-e.

Perseverance je u misiji traženja znakova drevnog života na crvenom planetu. Opremljen je eksperimentalnim helikopterom. Predstavlja najnovije i najbolje što postoji u tehnologiji istraživanja planeta. Njegov zemaljski blizanac pomoći će NASA-i da pripremi Perseverance za rješavanje svih izazova s kojima će se suočiti na planetu koji će biti njegov novi dom.

>>Pogledajte slike Marsa koje je snimio NASA-in istraživački veteran