RBA: Banka u Hrvatskoj posluje neometano i normalno

"Naši relevantni omjeri likvidnosti i kapitaliziranosti uvelike premašuju propisane regulatorne zahtjeve. Jedna smo od najviše kapitaliziranih banaka u Europi. Novac i imovina naših klijenata u Hrvatskoj su sigurni", poručuje predsjednica uprave RBA

206

Raiffeisen banka u Hrvatskoj nije direktno izložena tržištima Rusije i Ukrajine, niti je njeno poslovanje usmjereno na ta tržišta, navodi se u priopćenju te banke u kojem se pojašnjava odnos RBA u Hrvatskoj i Raiffeisen Bank Internationala. Situacija u Ukrajini i Rusiji nema izravnog utjecaja na naše poslovanje, poručuju iz RBA.

“Za početak želimo reći kako su sve usluge RBA banke, svi proizvodi, sva domaća i međunarodna plaćanja (izuzev onih obuhvaćenih sankcijama) dostupna našim klijentima. Također, gotovina je i nastavit će biti dostupna u iznosima koji zatraže”, navodi se u priopćenju.

RBA u Hrvatskoj jedna je 13 banaka austrijske Raiffeisen Bank International Grupe (RBI) koje posluju na tržištima srednje i istočne Europe.

“Na temelju iskustava iz proteklih godina, razvili smo dokazani pristup koji štiti naše klijente. On se sastoji od:

  • (a) konzervativnog upravljanja poslovnim aktivnostima banke čime klijente i nas ne izlažemo značajnom riziku na hrvatskom tržištu,
  • (b) visoke razine likvidnosti i kapitala koji su značajno iznad svih zahtjeva europskih regulatora i
  • (c) vrlo stroge strategije iz koje proizlazi naša samoodrživost, kako nas, tako i drugih članica RBI Grupe. Dodatno, naša visoka razina likvidnosti nam omogućava da u svakom trenutku podmirimo svoje obveze.

U našem slučaju to znači da nemamo direktnu izloženost i poslovanje usmjereno na pogođena tržišta Rusije i Ukrajine i samim time nema direktnog utjecaja na naše poslovanje.”

“Dok svjedočimo razornim posljedicama za stanovnike Ukrajine koje proizlaze iz trenutačnog sukoba, činimo sve što odgovorni bankari moraju pružiti svojim klijentima – sigurnu banku i sigurnost dostupnosti novca, proizvoda i usluga”, navodi Banka.

“Povjerenje koje nam naši klijenti proteklih 28 godina pružaju, proizlaze iz rada i partnerskog odnosa kojeg svakodnevno obnavljamo, a ostvareni financijski rezultati iz protekle godine dokaz su da je RBA poslovanje u snažnoj formi. Gotovo cjelokupno poslovanje, točnije 97 posto, odnosi se na poslove u Republici Hrvatskoj i Europskoj Uniji.

Uz to, imamo visoku likvidnost i kapitaliziranost s postotkom adekvatnosti kapitala od 23 posto. Naši relevantni omjeri likvidnosti i kapitaliziranosti uvelike premašuju propisane regulatorne zahtjeve i pokazuju rekordnu razinu likvidnosti. Ta brojka nas svrstava u jednu od najviše kapitaliziranih banaka u Europi. Upravo zato možemo sa sigurnošću potvrditi kako je novac i imovina naših klijenata u Hrvatskoj sigurna”, izjavila je Liana Keserić, predsjednica Uprave RBA.

Johann Strobl, predsjednik Uprave RBI-a, rekao je kako prate situaciju i sankcije koje se produžuju gotovo svakodnevno: “Ono što znamo i što želimo naglasiti jest da je naša stopa osnovnog kapitala dovoljna za nastavak normalnog poslovanja, čak i pod ovakvim nezamislivim scenarijem”.