Slatinska banka preuzima Wuestenrot stambenu štedionicu

Slatinska banka najavila je da planira zadržati postojeći model poslovanja štedionice te da vjeruje kako može dodatno ojačati poziciju u stambenom financiranju

34

Slatinska banka objavila je da zaključila ugovor o kupnji 100 posto udjela u Wuestenrot stambenoj štedionici. Iznos transakcije nije objavljen, a preuzimanje moraju odobriti regulatori – Hrvatska narodna banka i Europska središnja banka.

Wuestenrot stambena štedionica dio je dio istoimene austrijske grupacije, a na hrvatskom tržištu posluje od 1998. godine. Ova kreditna institucija posljednja je samostalna stambena štedionica koja djeluje na hrvatskom tržištu. U prošloj godini ostvarila je 13,64 milijuna eura prihoda i 1,85 milijuna eura dobiti.

“Tijekom procesa donošenja odluke provedeno je dubinsko snimanje Wuestenrot stambene štedionice te je zaključeno da je sinergijski potencijale te akvizicije značajan”, navodi u priopćenju Slatinska banka.

Kao ključne razloge za preuzimanje Wuestenrot stambene štedionice Slatinska banka navodi sličnu veličinu dviju organizacija, kvalitetan portfelj Wuestenrot stambene štedionice i zdravu bilancu s niskim nenadoknadivim kreditima (NPL), visoki potencijal za sinergijske efekte, dugoročno stabilno i profitabilno poslovanje te bazu od gotovo 150.000 postojećih klijenata.

U priopćenju poručuju da planiraju zadržati postojeći model poslovanja štedionice te da vjeruju kako mogu dodatno ojačati poziciju u stambenom financiranju, posebice kad je riječ o mladim obiteljima, te proširiti opseg poslovanja i unaprijediti usluge Slatinske banke. .

Slatinska banka u 2023. povećala je ukupne prihode na 11,73 milijuna eura, uz rast depozita i ukupne imovine. Ostvarili su i rast dobiti od 11,29 posto, na 900 tisuća eura,
Na dan 31. prosinca 2023. vrijednost imovine Wuestenrot stambene štedionice iznosila je 297,64 milijuna eura, što predstavlja 0,38 posto u ukupnoj imovini hrvatskog bankarskog sektora. Slatinska banka raspolagala je pak posljednjeg dana 2023. imovinom vrijednom 234,87 milijuna eura, što predstavlja 0,30 posto u ukupnoj imovini hrvatskog bankarskog sektora.

Nakon preuzimanja Slatinska banka će po imovini premašiti Partner banka i Karlovačku banku, a pozicionirat će se iza Agram banke koja je na dan 31. prosinca 2023. raspolagala imovinom od 600,85 milijuna eura, što predstavlja 0,76 posto ukupne imovine hrvatskih kreditnih institucija.