Standard & Poor’s povećao kreditni rejting Grada Zagreba

Ograničavajućim agencija smatra nestabilan zakonodavni okvir, česte izmjene poreznih zakona i stopa te ograničenu proračunsku fleksibilnost jer većina prihoda ovisi o odlukama središnjih vlasti

37
Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba

Agencija Standard & Poor’s povećala je u petak kreditni rejting Grada Zagreba s “BB-” na “BB” uz stabilne izglede. Rejting je povećan zbog poboljšanja likvidnosti Grada Zagreba, smanjenja preuzetih obveza i stalne stalne gospodarske otpornosti, navodi se u obrazloženju. Agencija ističe i nisku stopu nezaposlenosti u Zagrebu od 2,8 posto u odnosu na nacionalni prosjek od 6,3 posto te očekuje da će grad imati koristi od stabilnog broja stanovnika čime se izdvaja od nacionalnog trenda.

Standard & Poor’s pohvalio  je Grad Zagreb zbog uspješnog rješavanja velikih financijskih sporova, a pozdravili su i najavu o većoj financijskoj transparentnosti i različitim mjerama štednje.

Nakon Moody’sa to je druga agencija koja je u posljednja tri mjeseca povisila ocjenu kreditne sposobnosti Grada Zagreba.

“Kreditne agencije prepoznaju rezultate našega odgovornog upravljanja Gradom, što nam je podstrijek da ustrajno nastavimo s provedbom naših zacrtanih ciljeva, u interesu građana Zagreba”, poručio je gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirajući povećanje rejtinga.

Standard & Poor’s navodi kako su izgledi stabilni jer očekuju nastavak poboljšanja proračunskih rezultata potaknutih visokim gospodarskim rastom i to unatoč rastu cijena energenata, navodi se u priopćenju Grada Zagreba.

Agencija očekuje nastavak investicija koje će nastaviti doprinositi pozitivnom financijskom smjeru Grada te smatra da je pristup Zagreba vanjskim izvorima likvidnosti zadovoljavajući jer Grad ima pristup skupini međunarodnih banaka koje su voljne osigurati zajmove ako je potrebno.

Ograničavajućim smatra nestabilan zakonodavni okvir, česte izmjene poreznih zakona i stopa te ograničenu proračunsku fleksibilnost jer većina prihoda ovisi o odlukama središnjih vlasti.

Navode i otežanu primjenu mjera štednje zbog sudske odluke da takve mjere treba provoditi sporije kako bi se građanima i tvrtkama dalo vremena za prilagodbu.