Jadroplov u floti dobiva prvi tanker za prijevoz ukapljenog naftnog plina

Temeljem procjene certificiranog procjenitelja Vessels Value od 17. svibnja 2022. vrijednost broda iznosi 27,2 milijuna američkih dolara, a dogovorena kupoprodajna cijena iznosi 25,15 milijuna dolara s uključenim svim dodatnim troškovima

117
Jadroplov
Prvi tanker za prijevoz ukapljenog naftnog plina (LPG) u floti Jadroplova nosit će ime Marka Marulića [Izvor: Jadroplov]

Uprava Jadroplova na čelu s predsjednikom Ivanom Pavlovićem će 14. listopada u japanskom brodogradilištu Sasaki Shipbuilding Co. Ltd prezeti novi tanker za prijevoz ukapljenog naftnog plina (LPG) koji će nositi ime Marka Marulića.

Temeljem procjene certificiranog procjenitelja Vessels Value od 17. svibnja 2022. vrijednost broda iznosi 27,2 milijuna američkih dolara, a dogovorena kupoprodajna cijena iznosi 25,15 milijuna dolara s uključenim svim dodatnim troškovima. Kupnja broda financirana je s 35 posto vlastitih sredstava i 65 posto bankovnog kredita.

Riječ je o velikom napretku za splitskog brodara koji godinama upravlja s pet brodova za prijevoz rasutih tereta. Dobri su izgledi za dogovor o izgradnji još jednog LPG tankera najavio je predsjednik Uprave Jadroplova.

“Zašto smo izabrali LPG? Treba se baviti nečim što zahtijeva više znanja i umijeća, i gdje nema tako velike konkurencije. To je potpuno drugačija filozofija u odnosu na dosadšnje brodove. Brod je uznajmljen na tri godine. To je bio jedan od uvjeta banaka, uključujući HBOR, s opcijom produženja  za dvije godine” rekao je Pavlović za Hrvatski radio. “Ja bih volio da na neki način i dalje surađujemo, prije svega s brodogradilištem Sasaki koje gradi ovaj brod. Moji ljudi koji su bili tamo na probi kažu da je brod fenomenalan, da je prvi takav brod u hrvatskoj floti.” Pavlović je najavio da se ovih dana otvaraju pregovori za izgradnju drugog LPG tankera.