Trgovina na malo u svibnju realno porasla 4,3 posto

Unatoč neizvjesnosti i visokim inflatornim pritiscima prosječna realna stopa rasta u kumulativnom razdoblju siječanj-svibanj ubrzala je na 3,3 posto

15

Realna godišnja stopa rasta trgovine na malo usporila je svibnju na 4,3 posto (kalendarski prilagođeni indeksi). Tako su pozitivne godišnje promjene nastavljene i šesnaesti mjesec za redom. U odnosu na travanj, prema najnovijim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 2,3 postro, navode analitičari RBA u svojoj analizi.

Na navedena kretanja upućivali su i podaci o fiskalnim računima prema kojima se nominalna vrijednost prometa u trgovini na malo u svibnju povećala 15,8 posto godišnje, podržana zasigurno i povećanom turističkom potrošnjom. S druge strane, na usporavanje godišnje stope rasta (s 5,7% u travnju) upućivali su i pokazatelji potrošačkog optimizma koji su u svibnju zabilježili pogoršanje na mjesečnoj i godišnjoj razini.

U odnosu na travanj realan promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao je za 1,3 posto, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 7posto. Na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima ostao je nepromijenjen dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 6,7 posto.

Nominalne promjene zamjetno su veće pa jei prema izvornim i prema kalendarski prilagođenim indeksima nominalan promet veći za 18,8 posto u odnosu na svibanj 2021.
Godišnji porast prometa ostvarilo je deset od jedanaest trgovačkih struka, dok je najveći doprinos porastu nominalnog prometa u odnosu na svibanj 2021., prema izvornim indeksima, došao od trgovačke struke Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 40,1 posto i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 8,1 posto.

Slijede Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 12,3 posto i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 4,1 posto, te Tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi, s porastom prometa od 35,2 posto i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 2,8 posto.

Unatoč neizvjesnosti i visokim inflatornim pritiscima prosječna realna stopa rasta u kumulativnom razdoblju siječanj-svibanj ubrzala je na 3,3 posto (kalendarski prilagođeni podaci).

Učinak baznog razdoblja i snažna neizvjesnost zbog geopolitičkih događanja zasigurno će usporiti dinamiku pozitivnih promjena u trgovačkoj djelatnosti. Na obuzdavanje potrošnje djeluje i visoka percepcija inflacije koja je pod snažnim utjecajem rasta cijena hrane i energije. S druge strane, po umjerenim stopama nastavit će se rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti. Analitičari RBA ostaju pozitivni spram ovogodišnje turističke sezone, budući da i kod fizičkih pokazatelja, a osobito kod financijskih, očekuju dvoznamenkaste stope rasta. To će zasigurno djelovati na očuvanje raspoloživog dohotka te tako utjecati u pozitivnom smjeru na maloprodajna kretanja.