U godinu dana neto vrijednost sektora kućanstava porasla za 2,6 mlrd eura

Financijska imovina hrvatskoga gospodarstva na kraju trećeg tromjesečja 2023. iznosila je 435 milijardi eura, što je na kvartalnj razini povećanje od 21,6 milijardi eura. Na godišnjoj razini povećanje iznosi 41,7 miijardi eura

9
financijska imovina

Na kraju trećeg tromjesečja 2023. ukupna financijska imovina hrvatskih kućanstava iznosila je 87 milijardi eura i bila je 2,4 posto veća nego na kraju prethodnog tromjesečja,
navodi Hrvatska narodna banka (HNB) u najnovijem Statističkom priopćenju o financijskim računima. U godinu dana financijska imovina kućanstava porasla je za 4,4 milijarde eura odnosno za 5,4 posto.

Financijske obveze kućanstava porasle su u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja  za 2,8 posto, na 24 milijarde eura, a ako promatramo razdoblje od godinu dana rast iznosi 8 posto odnosno 1,8 milijardi eura.

Ta kretanja rezultirala su povećanjem financijske netovrijednosti sektora kućanstava na 62,7 milijardi eura, što je pak 2,2 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja. U godinu dana neto vrijednost sektora kućanstava porasla je za 2,6 milijardi eura ili za 4,4 posto.

Netovrijednost sektora kućanstava postupno raste od drugog tromjesečju 2022., nakon što je završeno razdoblje ubrzanog rasta koje je trajalo od drugog tromjesečja 2020. do četvrtog tromjesečja 2021., navodi HNB.

Financijska imovina hrvatskoga gospodarstva na kraju trećeg tromjesečja 2023. iznosila je 435 milijardi eura, što je na kvartalnoj razini povećanje od 21,6 milijardi eura. Na godišnjoj razini povećanje iznosi 41,7 milijardii eura.

Financijske obveze hrvatskoga gospodarstva na kvartalnoj razini porasle su za 18 milijardi eura, na 451 milijardu. Na godišnjoj razini obveze su porasle za 41,7 milijardi eura.

U odnosu na BDP financijska imovina hrvatskoga gospodarstva na kraju trećeg tromjesečja 2023. iznosila je 584 posto godišnjeg BDP-a, što je povećanje od 10,4 postotna boda u tom tromjesečju i smanjenje od 15,0 postotnih bodova u razdoblju od godinu dana. Istodobno, financijske obveze hrvatskoga gospodarstva povećale su se za 4,8 postotnih bodova u tromjesečju, dok su se u razdoblju od godinu dana smanjile za 17,9 postotnih bodova te su na kraju trećeg tromjesečja 2023. dosegnule razinu od 606 posto godišnjeg BDP-a.

Time je prekinuto smanjivanje vrijednosti imovine i obveza hrvatskoga gospodarstva u odnosu na BDP, zbog snažnog rasta BDP-a u procesu oporavka gospodarstva od krize uzrokovane pojavom pandemije bolesti COVID-19. Vrijednosti tih pokazatelja sada se nalaze na razinama uobičajenima za razdoblje prije drugog tromjesečja 2020. godine.

Ukupna financijska imovina nefinancijskih poduzeća na kraju trećeg tromjesečja 2023. iznosila je 127 milijardi eura, što je 3,3 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja. Financijske obveze nefinancijskih poduzeća iznosile su 184 milijarde eura, što je rast od 2,2 posto u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja. Rezultat takvih kretanja bilo je povećanje financijske netovrijednosti sektora nefinancijskih poduzeća na –57 milijardi eura, što je za 0,2 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja.