Ubrzanje rasta prosječnih plaća u ožujku

Prosječna isplaćena neto plaća za ožujak iznosila je 7138 kuna te je za 100 kuna (+1,4%) bila viša u odnosu na veljaču. U odnosu na ožujak 2020. prosječna neto plaća viša je za 452 kune pri čemu je stopa rasta od 6,3 posto  najviša u posljednjih godinu dana

19
neto plaća

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku prosječna isplaćena neto plaća za ožujak iznosila je 7138 kuna te je za 100 kuna (+1,4%) bila viša u odnosu na veljaču. U odnosu na ožujak 2020. prosječna neto plaća viša je za 452 kune pri čemu je stopa rasta od 6,3 posto najviša u posljednjih godinu dana. Uz ubrzanje inflacije u ožujku na 2,1 posto, realni godišnji rast bio je skromniji, 5,1 posto. Realna prosječna neto plaća po zaposlenome u prva tri mjeseca viša je za 3,8 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, navode analitičari RBA.

Prosječna bruto plaća u ožujku je iznosila 99601 kuna, čime je zabilježen rast od nominalnih 1,4 posto u odnosu na mjesec ranije. Na godišnjoj razini prosječna bruto plaća isplaćena u ožujku bila je viša za 420 kuna ili 4,6 posto nominalno (+3,3% realno).

Prema strukturi NKD-a, na godišnjoj razini zabilježen je rast prosječnih isplaćenih neto plaća u gotovo svim kategorijama pri čemu, očekivano, prednjače Informacije i komunikacije (+12,9%) te kategorije državnog sektora, Obrazovanje (+9,1%) i Djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (+9%). Rast plaća u javnom sektoru u skladu s kolektivnim ugovorima državnih službenika i namještenika. Naime, podsjetimo, između predstavnika javnih službi i Vlade dogovoreno je kako će od 1. siječnja 2021. godine osnovica za obračun plaća u javnim službama porasti za 4 posto te iznositi 6044,51 kn.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome za ožujak 2021. isplaćena je u Informacijskoj uslužnoj djelatnosti, u iznosu od 13.237 kuna, a najniža je isplaćena u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 4387 kuna.

Medijalna neto plaća (predstavlja plaću pri kojoj polovica zaposlenika u pravnim osobama ima jednaku ili nižu neto plaću od navedene dok druga polovica ima višu) za ožujak je iznosila 6000 kuna.

Prosječni neoporezivi primici iskazani po broju primatelja u ožujku ove godine iznosili su 640 kuna, dok je prosječan neoporezivi primitak iskazan po broju svih zaposlenih koji su primili redovitu plaću iznosio 6 kuna.

DZS je napomenuo da se od siječnja prosječne neto i bruto plaće po zaposlenome izračunavaju dijeljenjem ukupnih isplata brojem zaposlenih preračunatih na ekvivalent punoga radnoga vremena.  Podaci o neto i bruto plaći iskazuju se prema načelu obavljenih isplata u tekućemu za prethodni mjesec, što odgovara dinamici isplata u najvećem broju pravnih osoba. Prosjek plaće odnosi se na mjesec za koji je isplata primljena, ali to ne vrijedi za isplaćene neoporezive primitke (npr. nagrade za radne rezultate, prigodne nagrade, troškovi prehrane, smještaja, vrtića, itd.).