HBOR i EIF pokrenuli program ulaganja u mala i srednja poduzeća vrijedan 70 mil. eura

Svaka institucija će uložiti po 35 milijuna eura, u fondove rizičnog kapitala kojima će upravljati društva koja odabere EIF sukladno svojim metodologijama uz uvažavanje investicijskih uvjeta HBOR-a. Sredstva su namijenjena ulaganjima u mala i srednja poduzeća koja nisu startupovi

u 16:48 Zadnja izmjena: 29.01.2019 u 12:26
90
ulaganja u mala i srednja poduzeća
Hrvoje Čuvalo (HBOR), Pier Luigi Gilibert (EIF) i Tamara Perko (HBOR)

Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisali su u ponedjeljak ugovor kojim je pokrenut CROGIP (Croatian Growth Investment Programme)inicijativa koja će potaknuti ulaganja u mala i srednja te srednje kapitalizirana poduzeća u vrijednosti od najmanje 70 milijuna eura. Ugovor je u ime Europskog investicijskog fonda potpisao Pier Luigi Gilibert, izvršni direktor EIF-a, a u ime HBOR-a predsjednica Uprave Tamara Perko i član Uprave Hrvoje Čuvalo.

Potpisani ugovor preduvjet je za zajedničko ulaganje EIF-a i HBOR-a: svaka institucija će uložiti po 35 milijuna eura u fondove rizičnog kapitala kojima će upravljati društva koja odabere EIF sukladno svojim metodologijama, uz uvažavanje investicijskih parametara HBOR-a.

HBOR-u su prihvatljivi svi fondovi koje EIF ocijeni prihvatljivim, a koji u svojoj investicijskoj strategiji imaju utvrđeno da će najmanje 70 posto ukupne veličine fonda ulagati u društva koja su osnovana u Hrvatskoj i koja najveći dio poslovanja obavljaju u Hrvatskoj i(li) će planiranim ulaganjima započeti dugoročno poslovanje u Hrvatskoj zapošljavajući pri tome značajan broj radnika iz Hrvatske.

Oživljavanje industrije rizičnog kapitala

Sredstva su namijenjena ulaganjima u mala i srednja kapitalizirana poduzeća s najviše 3000 zaposlenih koja nisu startupovi. Očekuje se da će investicije od ukupno 70 milijuna eura potaknuti dodatne investicije privatnog sektora i oživljavanje industrije rizičnog kapitala na hrvatskom tržištu.

“Danas potpisani ugovor predstavlja svojevrsni nastavak poticanja razvoja industrije rizičnog kapitala u Republici Hrvatskoj koju HBOR kao razvojna banka podupire, ali isto tako inicira uspostavljanje samostalnog funkcioniranja financijskog tržišta ove vrste. FGS-ovima su pokrenuta prva značajnija ulaganja u vlasnički kapital hrvatskih poduzetnika, ali industrija rizičnog kapitala na hrvatskom tržištu još uvijek nije zaživjela u potrebnoj mjeri. Stoga je i nadalje bitna uloga HBOR-a kao promotora i aktivnog sudionika koji svojim inicijativama potiče aktivnosti na području razvoja fondova rizičnog kapitala budući da se industrija rizičnog kapitala smatra jednim od najznačajnijih pokretača rasta svakog gospodarstva”, rekla je prigodom potpisivanja ugovora, Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

Pier Luigi Gilibert, izvršni direktor EIF-a, istaknuo je zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora o pokretanju novog programa vlasničkog kapitala vrijednog 70 milijuna eura namijenjenog potpori hrvatskim poduzetnicima. “Ovaj sporazum pružit će potporu razvoju održivog tržišta vlasničkog kapitala u Hrvatskoj te privlačenju privatnih ulagača na hrvatsko tržište kako bi se i nacionalnim i međunarodnim upraviteljima fondova olakšalo pronalaženje malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća”, rekao je Gilibert.

Investicijski program razvijen je uz potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) koji predstavlja srž Plana ulaganja za Europu.