Usporen rast prometa u trgovini na malo u studenom

U prvih jedanaest mjeseci kalendarski prilagođeni promet u trgovini na malo realno je porastao za 12,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine

31

Unatoč mjesečnom padu od 2 posto realan promet u trgovini na malo na godišnjoj razini tijekom studenog nastavio je rasti deseti mjesec za redom. Ipak, realna stopa rasta od 5,2 posto (kalendarski prilagođeni indeksi) u odnosu na prošlogodišnji studeni potvrđuje usporavanje rasta, dijelom zbog učinka baznog razdoblja, a dijelom zbog ponovnog porasta neizvjesnosti koji nepovoljno utječe na raspoloženje i očekivanja potrošača.

U prvih jedanaest mjeseci kalendarski prilagođeni promet u trgovini na malo realno je porastao za 12,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U promatranom mjesecu realan promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao je za 1,7 posto, a promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 4,6 posto na godišnjoj razini.

Nominalne promjene očekivano su zamjetno veće pa je prema izvornim indeksima nominalan promet veći za 12,8 posto u odnosu na studeni 2020. (12,2% prema kalendarski prilagođenim indeksima).

Realan promet u trgovini na malo, kalendarski prilagođeni indeksi (%)
Izvori: DZS, Raiffeisen istraživanja

Godišnji porast prometa ostvarilo je svih jedanaest trgovačkih struka, ali je najveći doprinos porastu nominalnog prometa došao od prodaje Motornih goriva i maziva, s porastom prometa od 32,9 posto i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 5,6 posto.

Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama zabilježile su nominalno povećanje prometa od 7,1 posto te tako utjecale na ukupan nominalan indeks 2,4 posto.

Podaci za prosinac potvrdit će nastavak pozitivnih godišnjih kretanja podržane razmjerno povoljnim kretanjima na tržištu rada, umjereno blagim epidemiološkim mjerama te očekivanjima da će plaće tijekom 2022. nastaviti rasti. Učinak baznog razdoblja i porast neizvjesnosti koji se ogleda u pogoršanju indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača zasigurno će usporiti dinamiku pozitivnih promjena u trgovačkoj djelatnosti.

Ipak, nakon pada od 5,5 posto u 2020. godini realan promet u trgovini na malo zabilježit će dvoznamenkastu stopu oporavka od oko 12 posto u 2021. s pozitivnim izgledima u 2022.