Veliki petak je neradni dan za sustav međubankovnih platnih transakcija

Međubankovni nacionalni nalozi u eurima i prekogranični nalozi u eurima zadani nakon krajnjeg vremena primitka u četvrtak 28. ožujka bit će zaprimljeni na izvršenje s valutom sljedećeg radnog dana, 2. travnja 2024.

32
pplaćanje Veliki petak
foto: Image by moerschy from Pixabay

Petak 29. ožujka 2024. neradni je dan za sustav provođenja međubankovnih platnih transakcija u eurima. Međubankovni nacionalni nalozi u eurima i prekogranični nalozi u eurima zadani nakon krajnjeg vremena primitka u četvrtak 28. ožujka bit će zaprimljeni na izvršenje s valutom sljedećeg radnog dana, 2. travnja 2024.

Poslovne banke upozoravaju korisnika da hitne naloge u eurima provedu u četvrtak do krajnjeg vremena primitka naloga (ovisno o banci, to je uglavnom do 15 ili 16 sati).

TARGET-HR platni sustav

Uvođenjem eura kao službene valute Republike Hrvatske sva međubankovna plaćanja u eurima izvršavaju se i namiruju u platnom sustavu TARGET Europske središnje banke, odnosno u TARGET-HR komponenti sustava TARGET kojom upravlja Hrvatska narodna banka.

TARGET-HR je platni sustav preko kojega Hrvatska narodna banka vodi račune banaka i u kojem se izvršavaju i namiruju platne transakcije u eurima (nacionalne i prekogranične) između svih banaka europodručja u realnom vremenu na bruto načelu (engl. Real Time Gross Settlement), i to u svrhu provođenja plaćanja samih banaka i njihovih klijenata, plaćanja u svrhu provođenja monetarne politike EU-a i monetarnih operacija HNB-a, opskrbe banaka gotovim novcem, transakcija povezanih sa sudjelovanjem na tržištu kapitala, transakcija konačne namire drugih platnih sustava i drugih platnih transakcija.

Platni sustav TARGET-HR otvoren je za provođenje plaćanja svakog radnog dana u skladu s Odlukom o pravilima rada sustava TARGET-HR, a zatvoren je na sljedeće dane:

 • 1. siječnja (Nova godina)
 • Veliki petak
 • Uskrsni ponedjeljak
 • 1. svibnja (Praznik rada)
 • 25. prosinca (Božić)
 • 26. prosinca (prvi dan po Božiću, Sveti Stjepan).

S obzirom na to da je Veliki petak radni dan u Republici Hrvatskoj, ali istodobno neradni dan platnog sustava TARGET-HR, 29. ožujka se neće moći izvršavati plaćanja između računa koji se vode u različitim bankama (međubankovna plaćanja kod kojih platitelj vodi račun u jednoj, a primatelj plaćanja u drugoj banci).

To neće utjecati na transakcije između računa koji se vode u istoj banci, niti na plaćanja platnim karticama i podizanje gotovine na bankomatima. Dakle, građani će na Veliki petak moći bez problema podizati gotovinu na bankomatima i plaćati platnim karticama.

Instant plaćanja

Ujedno, za klijente kojima njihova banka omogućava uslugu instant plaćanja, bit će moguće izvršiti instant plaćanja između računa koji se vode u bankama koje su sudionice platnog sustava EuroNKSInst, koji posluje 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, 365 dana godišnje.

Banke sudionice sustava EuroNKSInst jesu:

 • Addiko bank d.d., Zagreb
 • BKS bank AG, Glavna podružnica Hrvatska
 • Hrvatska poštanska banka d.d., Zagreb
 • Istarska banka Umag d.d., Umag
 • Partner banka d.d., Zagreb
 • Privredna banka Zagreb d.d., Zagreb
 • Zagrebačka banka d.d., Zagreb.

Detaljnije se o mogućnostima korištenja usluga vezanih uz izvršenje plaćanja na Veliki petak možete informirati kod svoje banke.