ZABA: Subvencionirani stambeni krediti uz nominalnu kamatnu stopu od 1,99 posto

Zagrebačka banka i ove godine sudjeluje u programu Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) kroz koji država subvencionira stambene kredite mlađima od 45 godina.

237
Zaba subvencionirani stambeni krediti
Zaba Gradska štedionica

Zagrebačka banka i ove godine sudjeluje u programu Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) kroz koji država subvencionira stambene kredite mlađima od 45 godina. Banka je ponovno klijentima pripremila povoljne uvjete financiranja i razne benefite – nominalnu kamatnu stopu od 1,99 posto (EKS maksimalno 2,19%), dugi rok fiksnosti do 15 godina za kredite s valutnom klauzulom u eurima i mogućnost sudjelovanja u nagradnoj igri u kojoj imaju prigodu osvojiti sredstva za uređenje svog novog doma.

>>U ožujku kreće novi krug subvencija za stambene kredite

“I ove godine želimo svojim klijentima i onima koji će to postati pružiti najbolju podršku u realizaciji subvencioniranih stambenih kredita. Uz odlične uvjete, u Zabi ih čekaju stručni i brzi bankari čije iskustvo potvrđuju i rezultati – Zagrebačka banka je isplatila trećinu svih isplaćenih kredita na tržištu od početka subvencioniranja 2011. godine. Već bilježimo velik interes klijenata i spremni smo za brzu i uspješnu provedbu programa”, istaknuo je Slaven Rukavina, član Uprave Zagrebačke banke.

Klijentima koji kupuju nekretninu ili grade/dovršavaju kuću i imaju sve uvjete za podnošenje zahtjeva za subvenciju, Zagrebačka banka nudi niz pogodnosti:

  • jednaku nominalnu kamatnu stopu 1,99% (EKS maksimalno 2,19%) za kunske i kredite uz valutnu klauzulu u eurima;
  • dugi rok fiksnosti (do 15 godina) za kredite s valutnom klauzulom u eurima;
  • besplatnu procjenu vrijednosti nekretnine (ako je procjenitelj ZANE d.o.o.);
  • mogućnost podizanja nesubvencioniranog stambenog kredita s istom kamatnom stopom ako je nekretnina skuplja od 100 tisuća eura;
  • bez interkalarne kamate.

Klijenti Zagrebačke banke koji ove godine sudjeluju u APN programu subvencioniranja mogu podići gotovinski nenamjenski kredita za popratne troškove – uređenje novog doma, podmirenje troškova javnog bilježnika ili plaćanje poreza.

Početak zaprimanja zahtjeva 9. ožujka

Nakon što je 16. veljače objavila javni poziv za prikupljanje ponuda za sudjelovanje u subvencioniranju stambenih kredita, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama zaprimila je 14 (četrnaest) ponuda kreditnih institucija.

Ponude za sudjelovanjem u subvencioniranju stambenih kredita APN-u, dostavile su: Agram banka, BKS bank, Croatia banka, Erste&Steiermaerkische Bank, Hrvatska poštanska banka, Istarska kreditna banka Umag, Karlovačka banka, Kentbank, OTP banka, Podravska banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisen Bank Austria, Samoborska banka i Zagrebačka banka.

APN se obvezao da će u ime Republike Hrvatske sklopiti ugovor o davanju subvencioniranih kredita sa svim kreditnim institucijama čije su ponude prihvaćene u roku od 8 dana od isteka roka za dostavu ponuda (24. veljače). Popis kreditnih institucija s kojima je sklopljen ugovor objavit će se zaključno do 4. ožujka 2022. na službenim internetskim stranicama APN-a i Ministarstva prostornog uređenja graditeljstva i državne imovine.

Raspisivanje i objava Oglasa u Narodnim novinama planirana je 9. ožujka 2022. s početkom zaprimanja zahtjeva u kreditnim institucijama koje su s APN-om zaključile ugovore o poslovnoj suradnji. Zaprimanje zahtjeva koje će dostavljati kreditne institucije u ime građana trebalo bi započeti dana 21. ožujka 2022. sve do utroška osiguranih sredstava za tu namjenu.

Ovo je već šesta godina subvencioniranja stambenih kredita,  a od 2017. godine do danas za oko 22.000 odobrenih subvencioniranih kredita utrošeno je oko 435 milijuna kuna proračunskih sredstava, pokazuju pdoaci APN-a.