Zadar konačno dobio proračun za 2023. godinu

U odnosu na proračun iz prosinca, koji je proglašen nezakonitim, usvojeni proračun veći je za 2,6 milijuna eura i iznosi 106,6 milijuna eura

80
[Image by Jean-Louis from Pixabay]

Grad Zadar konačno je dobio proračun za ovu godinu. Proračun donesen krajem prošle godine gradonačelnik Branko Dukić proglasio je nazakonitim pa je uslijedilo razdobljem u kojem su se gradska sredstva trošila samo na nužno financiranje.

Nakon nekoliko mjeseci većina političkih opcija u Gradskom vijeću dogovorila je proračun koji je u srijedu i usvojen, iako ni ovoga puta nije izostala žustra rasprava. U odnosu na proračun iz prosinca, usvojeni proračun veći je za 2,6 milijuna eura i iznosi 106,6 milijuna eura.

Daniel Radeta iz SDP-a rekao je da priča o proračunu u stvari politička priča, odnosno poltička lekcija o demokraciji. Dodao je da je proračun, što se tiče njegove stranke, izglasan u prosincu, a ovom prilikom je samo “stavljen u zakonske okvire”.

“Nakon 30 godina, tijekom kojih je u ovom Gradskom vijeću prošao jedan jedini amandman, iz razloga što je HDZ imao apsolutnu većinu, sada ih je 30 ugrađeno u proračun”, poručio je nezavisni gradski vijećnik Enio Meštrović.

Gradonačelnik Dukić rekao je pak kako je izglasani gradski proračun zakonit, uravnotežen, socijalan, razvojan i provediv. Istaknuo je ulaganja u infrastrukturu, zdravstvenu skrb, u dječje vrtiće za koje je predviđen iznos od 11 milijuna eura, uključujući izgradnju dva nova dječja vrtića, ulaganja u pametna prometna rješenja, izgradnju novih dječjih igrališta, atletski i nogometni centar na Barutani, uređenje zadarske rive, kupnju dodatnih šest stanova iz APN-a koji će se dodijeliti potrebnom kadru u Zadru…

“Ovaj proračun nije moj proračun. Nije ni SDP-ov. Nije ni proračun Nezavisne liste Enija Meštrovića, niti proračun Domovinskog pokreta. Ovaj proračun ide u korist svih naših građana. To je proračun koji našem gradu osigurava normalno funkcioniranje. Akcija mladih je, na žalost, odbila sudjelovati u svim pregovorima oko prijedloga novog proračuna”, rekao je Dukić.

Nakon prihvaćanja proračuna vijećnik Ante Rubeša iz Akcije mladih, nezadovoljan odbijanjem njihovih amandmana, pokušao se obratiti vijećnicima s govornice iako nije dobio riječ. Nakon dvije opomene, izbačen je sa sjednice.

“Eto, riješili ste uhljebe i možete ići doma, da vas se srame i roditelji i djeca”, rekao je Rubeša.

Za proračun je glasalo 20 vijećnika, suzdržan je bio vijećnik Domovinskog pokreta Damir Biloglav, vijećnica Akcije mladih Marijana Botić odbila je sudjelovati u glasanju, a protiv su bili vijećnici Akcije mladih Ante Rubeša i Roko Tadin.