Zagreb još uvijek traži partnera za osnivanje venture capital fonda

Zagreb zagovara osnivanje venture capital fonda po EUVECA modelu što je prijenos dobre prakse iz Europske unije. Riječ je o fondu koji ulazi u vlasničku strukturu poduzetnika u ranoj fazi razvoja, kazao je Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb

194
Frane Šesnić

“U Hrvatskoj nedostaje modela financiranja tvrtki u ranoj fazi razvoja proizvoda“, ustvrdio je nakon okruglog stola Inovacija vs Administracija Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb. Podsjetio je kako Razvojna agencija i grad Zagreb kroz Tehnološki park okupljaju zainteresirane za stvaranje dodatne vrijednosti i zapošljavanje, a većina tvrtki svoje proizvode izvozi.

“Mi zagovaramo osnivanje venture capital fonda po EUVECA modelu što je prijenos dobre prakse iz Europske unije. Riječ je o fondu koji ulazi u vlasničku strukturu poduzetnika u ranoj fazi razvoja.

Financiranje u svim fazama razvoja

Fondovi takve vrste posebno su aktivni na razvoju poduzetništva u Austriji i Bugarskoj, a naši timovi odlaze u inozemstvo privučeni tom vrstom financiranja“, kazao je Šesnić.

Dodao je kako Zagreb želi zaustaviti takvu praksu odnosno želi omogućiti tvrtkama financiranje u svim fazama razvoja, ali za sada samo Grad podržava tu ideju i nema partnera s kojim bi je realizirao.

Jedan od programa kojima Zagreb potiče poduzetnike u ranoj fazi je Startup Factory Zagreb kroz koji je u dvije godine prošla 21 tvrtka i sve su još uvijek aktivne i posluju vrlo uspješno. To dokazuje, uvjeren je Šesnić, da cjeloviti pristup donosi rješenja. „Ovakav model može se multiplicirati u cijeloj Hrvatskoj“, uvjeren je Frane Šesnić.

Okrugli stol

Dodao je kako je u Tehnološkom parku trenutačno je aktivno 80 tehnoloških tvrtki koje razvijaju vlastite proizvode.

Budući da su svjesni kako su trendovi i pokazatelji smjerova kojim ide Hrvatska loši, u Razvojnoj agenciji žele naći način kako to preokrenuti. Okupili su stoga stručnjake iz područja znanosti i obrazovanja, udruga te javnog i privatnog sektora na okruglom stolu kako bi razmotrili mjere poticanja inovacija i zadržavanja inovatora u Hrvatskoj.

Iselilo više od 60.000 mladih i obrazovanih

Raspravu je organizirala Udruga znanstveni eksperimentalni laboratorij u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih, Razvojnom agencijom i udrugom Junior Chamber International (JCI) Hrvatska.

Prema podacima JCI-a, prošle se godine iz zemlje iselilo više od 60.000 uglavnom mladih i obrazovanih osoba, a poslodavci imaju dojam da ne mogu pronaći zaposlenike koji će ispuniti zahtjeve svojih radnih mjesta.