Gradski prijevoz u Sisku može se platiti SMS-om

Sigurnosni problem - mogućnost prevare prilikom kupnje karte - riješen je tako da korisniku nakon plaćanja SMS-om putniku vozač autobusa izdaje papirnatu kartu. Prilikom plaćanja naplaćuje se karta i transakcijska naknada

142
Gradski prijevoz u Sisku

U javnom gradskom prijevozu u Sisku jednokratne i dnevne autobusne karte Vip i Tomato korisnici mogu kupiti SMS, priopćeno je iz Vipneta. Riječ je o nadograđenoj, poboljšanoj usluzi mobilnog plaćanja mPrijevoz, koja je razvijena u suradnji s tvrtkom Infoart Grupa.

Sigurnosni problem, odnosno mogućnost prevare prilikom kupnje karte riješen je tako da korisniku nakon plaćanja SMS-om vozač autobusa izdaje kartu.

>>Odzvonilo prijevarama prilikom SMS plaćanja karata u javnom prijevozu

mPrijevoz je jedna od Vipnetovih usluga m-trgovine kojom je korisnicima omogućeno plaćanje usluga putničkog prijevoza u suradnji s ugovornim partnerima, u ovom slučaju s tvrtkom Infoart Grupom.

Jednostavno plaćanje SMS-om

Kartu za javni prijevoz korisnik plaća slanjem SMS poruke s odgovarajućom ključnom riječi na broj 700044. Ključna riječ sastoji se od jednog slova koje označava tip putne karte: J za jednokratnu ili D za dnevnu kartu.  Na mobilni uređaj stiže SMS poruka s potvrdom da je iznos naplaćen na korisničkom Vip/Tomato računu, a uz predočenje SMS poruke vozaču autobusa Autoprometa Sisak d.o.o. korisnik će dobiti papirnatu putničku kartu.

Vip ili Tomato pretplatnički račun ili račun na bonove tereti za iznos kupljene putničke karte i za naknadu za uspješno izvršenu platnu transakciju u iznosu od 0,69 kuna. Korisnik SMS.om može kupiti do 20 putnih karata dnevno odnosno u iznosu do 500 kuna mjesečno.

Opcija mPrijevoz posljednja je u nizu Vipnetovih usluga koje za cilj imaju unaprjeđenje i digitalizaciju korisničkog iskustva u gradskom prijevozu. Osim u Sisku, jednokratnu pojedinačnu voznu kartu pomoću usluge mPrijevoz moguće je kupiti i u Osijeku (mobilna aplikacija Smartica). mPrijevoz također omogućava nadoplatu korisničkog Nextbike računa za najam bicikla, još jednog oblika gradskog prijevoza.

Riječ je o usluzi iz portfelja usluga m-trgovine. Prvu takvu uslugu, plaćanje parkinga SMS-om, Vipnet je predstavio još 2001. godine. Bila je to i prva usluga takvog tipa u svijetu.