Tko bi od Fortenove mogao kupiti Belje, Vupik i PIK Vinkovce

Prodati bi se mogle kompanije Belje, PIK Vinkovci i Vupik. Za Hrvatsku je najvažnije da kompanije dobro posluju, kaže ministrica poljoprivrede Marija Vučković

96
Fortenova poljoprivreda
Među kompanijama koje bi mogle biti prodane je Belje [Izvor: Belje.hr]

Fortenova grupa počela je ispitivati interes za potencijalnu prodaju svog poslovnog područja Poljoprivreda, poslavši informativni materijal na adrese nekoliko mogućih kupaca. Prodati bi se mogle kompanije Belje, PIK Vinkovci i Vupik.

Novac bi se upotrijebio za daljnje smanjivanje zaduženosti Fortenova grupe te za strateške investicije u druga područja osnovne djelatnosti – maloprodaju i proizvodnju hrane, navode  iz Fortenove.

Špekulira se da bi mogući kupac mogla biti Podravka ili srbijanski Delta Holding.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je za Hrvatski radio da će Vlada proces pratiti, ali država neće uvjetovati privatnoj kompaniji kako će mijenjati vlasnike. Za Hrvatsku je, kaže Vučković, najvažnije da kompanije uspješno posluju: “Država je vlasnik zemljišta koje koristi ova kompanija i na temelju kojeg je razvila svoju proizvodnju. Obveza svih onih koji koriste državno zemljište jest da ga koriste sukladno namjeni za koju su zemljište dobili. Što se tiče koncesija, one su i za druge korisnike potpisivane na 50 godina. Što se tiče zakupa i dugoročnog zakupa, tu se radi o ugovorima na desetak i više godina”.

Iz Podravke poručuju da su strateški usmjereni na razvoj poslovanja što potencijalno uključuje i akvizicije te ulaganja u poljoprivredu, ali da u ovom trenutku ne mogu komentirati pojedinosti svojih planova.

“Što se tiče samog procesa koji je oglasila Fortenova grupa, proučit ćemo uvjete i ovisno o tome donijeti odluku hoćemo li u tome sudjelovati”, poručuju iz Podravke.

U Delta Holdingu prodaju poljoprivrednog segmenta Fortenova grupe vide pak kao zanimljivu priliku.