Turski suvlasnik Petrokemije “bacio rukavicu u lice” Vladi

Yildirim je u rujnu predložio Vladi da će otkupiti dionice od države ili sudjelovanje države u dokapitalizaciji. Ako državi to ne odgovara, Yildirim je najavio da je spreman sam dokapitalizirati Petrokemiju

37
Petrokemija dokapitalizacija
[Izvor: Petrokemija.hr]

Uprava kutinske Petrokemije poslala je dioničarima poziv za Skupštinu društva, a na dnevnom redu je dokapitalizacija u iznosu od najmanje 70 do najviše 140 milijuna eura, doznaje se iz izvora bliskih Nadzornom odboru.

Turska grupacija Yildirim posjeduje nešto više od 54 posto dionica Petrokemije dok država drži 45 posto dionica. Yildirim je u rujnu predložio Vladi da će otkupiti dionice od države ili sudjelovanje države u dokapitalizaciji. Ako državi to ne odgovara, Yildirim je najavio da je spreman sam dokapitalizirati Petrokemiju.

Ako Yildirim sam dokapitalizira Petrokemiju s najmanje 70 milijuna eura, turska kompanija stekla bi 80 posto vlasništva nad Petrokemijom.

Yildirim je globalna industrijska grupacija koja je aktivna u devet sektora: metalurgija i rudarstvo, upravljanje lukama, mineralna gnojiva, energetika i trgovina energentima, logistika, međunarodna trgovina, građevinarstvo i nekretnine te financijske usluge. Počeci Yildirim Grupe datiraju iz 1963. godine, a grupa je od svog osnutka kontinuirano širila svoj fokus kroz nove podružnice. Poduzetništvom i stalnim inovacijama razvila se u industrijski diverzificiranu grupaciju tvrtki. Yildirim je u stopostotnom u vlasništvu obitelji Yildirim. Braća Ali Riza i Robert Yuksel Yildirim druga su generacija obitelji i upravljaju poslovanjem tvrtke od 1995. godine. Prvu međunarodnu akviziciju proveli su 2008. u Švedskoj, a danas Yildirim Grupa posluje u 56 zemalja na pet kontinenata i  zapošljava više od 25.000 ljudi.