Microsoft preuzima GitHub za 7,5 mlrd dolara i počinje novu eru open sourcea

Slično kao prilikom preuzimanja LinkedIna, Microsoft preuzima tržišnog lidera u određenom segmentu - ovog puta riječ je oopen sourceu. A GitHub je danas daleko više od platforme za razvoj softvera, on je alat za zapošljavanje talentiranih programera

29
GitHub

Microsoft je u ponedjeljak objavio da za 7,5 milijardi dolara kupuje GitHub, otvorenu softversku platformu koju koristi 28 milijuna programera. Time je Microsoft napravio posljednji korak na putu od žestokog protivnika do zagovornika otvorenog koda.

Sporazum je pokušaj Microsofta da učvrsti temelje u novoj, internetskoj eri razvoja softvera u kojoj se aplikacije sve više vrte u na serverima u udaljenim podatkovnim centrima – u oblaku odnosno cloudu, piše New York Times.

Amazon je lider kada je riječ o tržištu clouda, no Microsoft se posljednjih godina učvrstio na drugom mjestu među pružateljima usluga u cloudu. Njegova vodeća poslovna aplikacija Office dostupna je u cloud verziji.

Microsoft se na tržištu clouda bori s Googleom, IBM-om, Salesforceom i brojnim drugim kompanijama. Svi pokušavaju pridobiti softverske inženjere da koriste njihove alate i usluge oblaka. Što je više programera na platformi tvrtke, više je novih aplikacija koje privlače korisnike i još više razvojnih programera na platformi, a to je zamašnjak rasta i profita.

Za Microsoft preuzimanje GitHuba znači jačanje programerske baze i odnosa s programerima.

U postu na blogu u kojem je objavio akviziciju izvršni direktor Microsofta Satya Nadella napisao je da će programeri biti u središtu novog svijeta interneta stvari (Internet of Things) i umjetne inteligencije (AI).

Nadella je poručio da je sporazum poticaj Microsoftovim ambicijama u računarstvu u oblaku nastojanjima da dovedu pametne programe u svaku industriju, na bilo koji digitalni uređaj.

“Pišući programski kod developeri grade novu eru, a GitHub je njihov dom”, napisao je Nadella na svom blogu.

GitHub je osnovan 2008. i sjedište mu je u San Franciscu. Nastao je kao zajednica programera koji su dijelili alate i kodove. Bio je perjanica open source pokreta koji zagovara slobodan pristup programskom kodu.

GitHubom se danas koristi veliki dio tehničke zajednice, od samostalnih programera do najvećih svjetskih tvrtki. Programeri mogu dijeliti kod, komentirati i kupovati softverske alate preko takozvanih repozitorija, digitalnih spremišta podataka. Neki repozitoriji su otvoreni za sve korisnike, neki samo članovima tima. GitHub danas raspolaže s više od 85 milijuna repozitorija. .

Pojedinci GitHub mogu koristiti besplatno. No postoje mjesečne naknade za dodatni prostor za pohranu, razvojne alate privatne repozitorije. Tvrtka ne otkriva svoje prihode, ali analitičari ih procjenjuju na 200 milijuna dolara godišnje.

Microsoft je nekada, kao vodeća softverska tvrtka koja je željela zadržati vlasništvo nad programskim kodom, bio žestoki protivnik open sourcea. Bivši izvršni direktor Steven Ballmer svojevremeno je Linux, popularni open-source operativni sustav, nazvao “rakom” u tijelu tehnologije.

Danas je Microsoft prihvatio politiku otvorenog koda I među najaktivnijim je korporacijama na je GitHubu, s više od dva milijuna kodova.

GitHub pak nastoji održati profitabilnost i sve češće na svojoj platformi – uz naknadu – ugošćuje korporacije. Takva suradnja obično je obuhvaćala korištenje open source tehnika pri razvoju koda uz zadržavanje vlasništva nad dijelom koda.

Vodstva obje tvrtke inzistirala su na tome da će GitHub ostati tehnološki neutralan te da su dobrodošli svi programeri, bez obzira koji kod ili cloud platformu koriste. Analitičari kažu da tek treba vidjeti kako će GitHub raditi pod Microsoftovim vlasništvom.

Akvizicija od 7,5 milijardi dolara je druga najveća Microsoftova akvizicija otkako je početkom 2014. Nadella postao izvršni direktor kompanije. Najveća akvizicija bila je preuzimanje društvene mreže LinkedIn 2016. za 26,2 milijarde dolara. U razdoblju prije Nadelle Microsoft je 2011. preuzeo Skype za 8,5 milijardi dolara.