Grad Beč subvencionira kupnju električnih teretnih bicikala i trokolica

Gradski fond za zelenu električnu energiju dosad je za nabavu električnih teretnih bicikala i trokolica poduzećima osigurao 800.000 eura, no zbog velikog interesa za ovu inicijativu sredstva u fondu povećana su za dodatnih 200.000 eura

49
Jürgen Czernohorszky u posjetu poduzeću koje je koristilo subvenciju [snimio: Daniel Shaked]

Grad Beč poduzećima subvencionira kupovinu električnih teretnih bicikala i trokolica. U tu svrhu iz bečkog fonda za zelenu električnu energiju dosad je bilo osigurano ukupno 800.000 eura, no zbog velikog interesa za ovu inicijativu sredstva u fondu povećana su za dodatnih 200.000 eura.

Grad Beč financijski je podržao 214 poduzeća pri kupovini oko 240 električnih teretnih bicikala i trokolica. Za subvenciju se prijavilo još 148 poduzetnika koji će tek ostvariti kupovinu. Tako će u sklopu ove inicijative više od 360 poduzeća dati svoj doprinos smanjenju emisija ugljikovog dioksida i postizanju klimatske neutralnosti.

“Subvencijama za električne teretne bicikle potičemo bečka poduzeća da se okrenu ekološki prihvatljivim prijevoznim sredstvima. Zajedničkim snagama doprinosimo zaštiti klime”, naglasio je član gradskog poglavarstva za okoliš Jürgen Czernohorszky. Izrazio je i zadovoljstvo činjenicom da je inicijativa naišla na dobar odaziv.

Dosad su ove subvencije uglavnom koristila mala i srednja poduzeća iz različitih sektora kao što su trgovina, kulturni i umjetnički sektor, ugostiteljstvo i građevinarstvo. Upravo su to neki od sektora koji su teško pogođeni trenutačnom krizom. Osim očuvanja okoliša ovom se inicijativom stoga pruža potpora poduzećima u vrijeme krize.

Za bicikl korisne nosivosti između 40 i 100 kg pokriva se do 50 posto troškova u maksimalnom iznosu od 2000 eura, a za onaj korisne nosivosti iznad 100 kilograma do 30 posto troškova u maksimalnom iznosu od 4000 eura. Inicijativa traje najkasnije do kraja godine ili dok se sredstva iz fonda ne potroše. Na raspolaganju je još oko 20 posto sredstava.