U prvoj polovici 2021. broj zaposlenih na godišnjoj razini porastao za 0,8%

Drugi mjesec za redom raste broj zaposlenih u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane: u odnosu na svibanj broj zaposlenih u lipnju porastao je za 8,8 posto, dok rast u odnosu na lipanj 2020. iznosi 9,7 posto

43
broj zaposlenih
[Photo by Anna Kapustina from Pexels]

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku na kraju lipnja zaposlene su bile 1.563.484 osobe, što je 1,5 posto više u odnosu na svibanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj zaposlenih bio veći za 3,4 posto. Kumulativno je u prvoj polovici godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine broj zaposlenih bio veći za 0,8 posto. Pri tome je broj zaposlenih u pravnim osobama dosegnuo 1.339.431 (jedan posto više u odnosu na svibanj te 3,1 posto više u odnosu na lipanj 2020.), navode analitičari RBA.

Navedeni pokazatelji potvrđuju nastavak solidnih kretanja na tržištu rada, a rezultat su velikim dijelom snažne podrške kroz državne subvencije koje su u uvjetima pandemije i gospodarskog pada spriječile negativne šokove na tržištu rada. Uspoređujući pokazatelje za prvu polovicu 2019. u odnosu na isto razdoblje 2021. broj zaposlenih gotovo je na istoj razini – u 2021 zapsoleno je 4176 osoba više.

Prema NKD strukturi, u lipnju je, očekivano, nastavak rasta broja zaposlenih osoba zabilježen u kategorijama Informacije i komunikacije (+7,5% godišnje te +0,9% u odnosu na svibanj) te Građevinarstvo (+7,6% godišnje i +0,8% mjesečno) jer su upravo to djelatnosti na koje aktualna kriza uzrokovana pandemijom nije imala značajniji negativan utjecaj.

Pozitivne trendove u ovim kategorijama analitičari RBA očekuju i u nastavku godine. U građevinarstvu će pozitivni trendovi biti podržani investicijama u infrastrukturne projekte (financirame EU fondovima) te nastavkom povoljnih trendova u segmentu stanogradnje.

Broj zaposlenih u građevinarstvu raste od studenog 2015., a krajem lipnja 2021. dosegnuo je 126.720 (+7.524 na godišnjoj razini) odnosno 8 posto od ukupnog broja osiguranika HZMO-a.

Kontinuirano pozitivni trendovi djelatnosti informacija i telekomunikacija uz rast aktivnosti, koji potvrđuje otpornost na krizu uzrokovanu pandemijom, zasigurno će se pozitivno odraziti i na rast broja zaposlenih i u ovom segmentu. Ohrabruje i podatak da je i drugi mjesec za redom nastavljen rast broj zaposlenih u pravnim osobama u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane – i to ubrzanom dinamikom – te je u lipnju u djelatnosti broj zaposlenih bio veći za 9,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a 8,8 posto veći u odnosu na svibanj.

U strukturi prerađivačke industrije, koja zapošljava oko 17 posto ukupno zaposlenih u pravnim osobama, uz mjesečni rast za 0,5 posto na godišnjoj je razini zabilježen rast od  jedan posto.

Iako u narednim mjesecima analitičari RBA očekuju nastavak povoljnih kretanja u zaposlenosti potaknutih oporavkom gospodarstva i zahuktavanjem turističke sezone, rast zaposlenosti zasigurno neće biti snažan zbog državnih potpora tijekom prošle i u prvoj polovici ove godine. Ipak, kao negativan rizik ne smije se zanemariti jačanje neizvjesnosti i nesigurnosti zbog širenja novih inačica Covida koje bi mogle zaustaviti turističku sezonu ranije od očekivanja, što bi se nepovoljno odrazilo i na kretanja na tržištu rada.