Tvrtka Darka Pervana preuzima požeški Spin Valis

Akvizicija Spin Valisa povećat će našu prodaju u Hrvatskoj za 30 milijuna eura, na 170 milijuna eura, a poslovni rezultat za 2022. premašit će 40 milijuna eura, rekao je Darko Pervan, vlasnik i glavni direktor tvrtke Pervanovo Invest

259
Spin Valis
Spin Valis iz Požege je jedan od najvećih hrvatskih proizvođača masivnog namještaja [Izvor: Spin Valis]

Švedska kompanija Pervanovo Invest AB, u čijem sastavu posluju društva Bjelin Industries u Hrvatskoj i Välinge Group u Švedskoj, potpisala je putem svoga društva kćeri Välinge Croatia ugovor o preuzimanju 85 posto udjela u hrvatskoj tvrtki za proizvodnju namještaja Spin Valis. Namjera je stjecanje 100 posto dionica, navodi se u priopćenju. Završetak transakcije očekuje se nakon odobrenja antimonopolskih regulatonih tijela. Spin Valis će se preimenovati u Bjelin Spinvalis.

Akvizicija će ubrzati ostvarenje postavljenih internih ciljeva vezanih uz proizvodnju namještaja s Välingeovom klik tehnologijom u odonosu na prvobitno planirane rokove i povećati će dostupnost hrastovine. Istovremeno, Spin Valisu će poslovanje unutar Grupe Pervanovo omogućiti da proizvodnju još snažnije koncentrira na finalne proizvode najvišeg stupnja dodane vrijednosti.

Spin Valis je jedan od najvećih hrvatskih proizvođača masivnog namještaja od hrastovine s dugogodišnjom tradicijom. Proizvodnja također uključuje proizvodnju elemenata, lijepljenih ploča, briketa i proizvodnju električne i toplinske energije dobivene iz biomase te solarnih panela. Sjedište tvrtke koja trenutno ima 420 zaposlenih je u Požegi.

Pervan: Akvizicijom ćemo povećati prodaju u Hrvatskoj za 30 mil. eura

“Zadovoljni smo što smo završili našu petu akviziciju u Hrvatskoj. U svim preuzetim proizvodnim pogonima investirali smo u novu tehnologiju, zgrade i strojeve. S novim pogonom u Ogulinu, gdje gradimo najveću tvornicu parketa u Europi, naša hrvatska grupacija tvrtki bit će vrlo učinkovita i konkurentna, posebice kada je riječ o proizvodima od hrastovine. Spin Valis i sve ostale naše hrvatske tvrtke su vrlo profitabilne. Akvizicija Spin Valisa povećat će našu prodaju u Hrvatskoj za 30 milijuna eura, na 170 milijuna eura, a poslovni rezultat za 2022. premašit će 40 milijuna eura”, rekao je Darko Pervan, vlasnik i glavni direktor tvrtke Pervanovo Invest.

“Namjera nam je nastaviti razvijati Spin Valis kao vrhunskog proizvođača namještaja, a zajedno s našom proizvodnjom namještaja u Bjelin Spačvi, cilj nam je postati jedan od vodećih proizvođača namještaja u Europi u našoj djelatnosti. Uvest ćemo Välingeovu jedinstvenu i visokosofisticiranu tehnologiju klik-namještaja i koordinirat ćemo preradu drva s ostalim društvima iz naše grupacije u Ogulinu, Bjelovaru, Vinkovcima i Otoku”, poručio je Pervan.

Komercijalizacija vlastitih patenata kroz proizvodnju i prodaju

“Preuzimanje društva Spin Valis značajno će povećati našu proizvodnju i prodaju, a broj zaposlenih povećat će se na 2300. Svojim smo investicijama u Hrvatskoj do sada omogućili stotine novih radnih mjesta i svi su naši pogoni vrlo moderni i učinkoviti. Usklađenost  proizvodnje i prodaje znatno će povećati profitabilnost, osobito kada je riječ o hrastovim proizvodima kao što su masivni namještaj, troslojni parket, masivni parket, lamele, furnir, elementi i lijepljene ploče, ali i peleti i briketi.

Na europskom tržištu hrastovih proizvoda već držimo snažnu poziciju, a ona će još više ojačati kada naše nove investicije u proizvodnju drvenih podnih obloga Woodura te u nove proizvodne kapacitete furnira u Bjelin Spačvi i Bjelin Otoku tijekom 2023. i 2024. postanu operativne. Također važno je istaknuti da akvizicijom Spin Valisa snažno ulazimo i u proizvodnju zelene električne i toplinske energije koja će dodatno doprinijeti održivosti naših proizvoda”, rekao je Stjepan Vojinić, glavni direktor društva Bjelin Industries.

Niclas Håkansson, glavni direktor Välingea, rekao je kako im je cilj komercijalizirati svoje patentirane tehnologije kroz vlastitu proizvodnju i prodaju. “Vjerujemo da možemo uvelike proširiti proizvodnju namještaja društva Spin Valis uvođenjem Välingeove tehnologije klik-namještaja. Uvest ćemo i našu Woodura tehnologiju otvrdnutog drva i u aplikacije namještaja. Vlastita proizvodnja klik-namještaja ojačat će naše kapacitete istraživanja i razvoja te otvoriti tržište za novu primjenu klik-namještaja. Vjerujemo da naše međunarodno prodajno osoblje i naša internetska prodaja mogu uvelike doprinijeti porastu prodaje namještaja društva Spin Valis. Osim nove proizvodnje podova visokog kapaciteta na temelju tehnologije Woodura u Ogulinu, planiramo investirati i u novu tvornicu pločastog materijala koja će našu buduću proizvodnju podova i namještaja učiniti još integriranijom i isplativijom.”

Novi vlasnik poznat je po izvrsnom odnosu prema zaposlenicima

“Sa zadovoljstvom možemo reći da je ključni cilj procesa našeg izlaska iz vlasništva ostvaren. Predajemo Spin Valis iskusnom i inovativnom novom vlasniku koji ima više od 3000 patenata i poznat je po izvrsnom odnosu prema zaposlenicima. Svima želim puno sreće i siguran sam u dugoročni uspjeh ovog pothvata”, poručio je Vinko Pisarović, predsjednik Nadzornog odbora Spin Valisa.

“Sve ove godine vodili smo Spin Valis s velikom dozom odgovornosti i pažnje. Investirali smo puno, modernizirali proizvodnju, unaprijeđivali poslovne procese i ulagali puno u edukaciju zaposlenika. Naša generacija je sada na prirodnom odlasku i izuzetno nam je drago što će Spin Valis u sljedećoj fazi razvoja biti članica izvrsne grupacije Pervanovo, unutar koje se Društvu otvaraju nove perspektive“, dodao je predsjednik Uprave Spin Valisa Marko Žmire.

>>Bjelin u Ogulinu gradi logistički centar i dvije tvornice podnih obloga