Predstavljen Zbornik radova u sklopu projekta Poticanja novinarske izvrsnosti 2021

Riječ je o radovima nastalima u sklopu drugog ciklusa ovog Projekta koji se provodio na temelju bespovratnih sredstava u visini od 983.213 kuna, proslijeđenih od Ministarstva kulture i medija

36
projekta Poticanja novinarske izvrsnosti
Predstavljanje Zbornika izabranih radova nastalih u sklopu projekta Poticanja novinarske izvrsnosti u 2021., foto: AEM

Zbornik izabranih radova nastalih u sklopu projekta Poticanja novinarske izvrsnosti u 2021. predstavljen je u zagrebačkom hotelu Westin. Riječ je o radovima nastalima u sklopu drugog ciklusa ovog Projekta koji se provodio na temelju bespovratnih sredstava u visini od 983.213 kuna, proslijeđenih od Ministarstva kulture i medija u okviru raspodjele prihoda od igara na sreću, čime ukupan iznos sredstava namijenjenih poticanju novinarske izvrsnosti u protekle dvije godine iznosi 1,98 milijuna kuna.

Zbornik su predstavili članica Vijeća za elektroničke medije i voditeljica projekta Anita Malenica, prof. dr. Danijel Labaš s Hrvatskog katoličkog sveučilišta te Ivana Petrović, članica Povjerenstva za ocjenu radova. Kroz program je vodio novinar i poduzetnik Darko Buković.

“Cilj je projekta osnaživanje istraživačkog i na činjenicama utemeljenog novinarstva, a podatak o 201 valjanoj prijavi i 81 ostvarenom novinarskom projektu s 544 objavljenih članaka svjedoči o tome da smo taj cilj i ostvarili. U središtu pažnje i projekta je čovjek, autor, novinar i novinarka, i to, uz raznolikost svjetonazora i tema koje su njime obuhvaćene, smatram njegovom najvažnijom značajkom. Zaključno bih se zahvalila kolegama i strukovnim udrugama na suradnji te Ministarstvu kulture i medija na dodijeljenim bespovratnim sredstvima koja su, sretna sam što to mogu objaviti, za 2023. povećana na milijun i petsto tisuća kuna”, istaknula je voditeljica projekta, članica Vijeća za elektroničke medije Anita Malenica.

Ivana Petrović, članica Povjerenstva za ocjenu radova istaknula je da je zbornik izabranih radova, koji predstavlja čitav Projekt, “zbir onoga što nazivamo pravim, ‘punokrvnim’ novinarstvom”.

“Novinarstvom koje kao da gubi na važnosti zbog brzog razvoja tehnologija, utjecajem društvenih mreža – riječju – brzim i površnim informiranjem. Priče koje možete pročitati u ovom Zborniku demantiraju tezu koja se može često čuti, a to je da više nema pravih novinara kao ni pravoga novinarstva. Štoviše, kao članica Povjerenstva za ocjenjivanje prijava pristiglih na javni poziv Agencije za elektroničke medije, za projekt poticanja novinarske izvrsnosti, već sam treću godinu za redom na “sto muka” kada prijave trebam ocijeniti i potpisati konačnu listu najbolje ocjenjenih radova, na kojoj je nužno ona crvena linija koja dijeli dobitnike novca za novinarski projekt kojega su prijavili – od onih koji to nisu.

Na ‘sto muka’ sam upravo zato jer su svi pristigli prijedlozi dobri. Nijedan nije loš. Svi su zrcala onog pravog, temeljitog novinarstva i zrelosti autora. Usporedila bih to s dobrim filmovima koji su imali peh da su za Oscara konkurirali u godini ‘Kuma’, ‘Schindlerove liste’ ili ‘Amadeusa. Oscara nisu dobili, ali to ne umanjuje njihovu vrijednost i gledanost. Stoga potičem kolege da se i dalje prijavljuju na natječaj sa svojim pričama i zanimljivim feljtonima”, poručila je Ivana Petrović

Dodala je da novinarske priče objavljene u Zborniku obrađuju raznovrsna područja politike i društva. Mnoge su od njih pogledi iz kuteva koje u medijskom prostoru nismo vidjeli, čuli ili pročitali. “Pluralizam stavova utemeljenih na činjenicama stoga je i posebna vrijednost ovoga Projekta, koji nije samo ‘čuvar i poticatelj’ izvrsnosti u novinarstvu, već daje i velik doprinos razvoju i očuvanju temeljnih vrijednosti naše relativno mlade demokracije.“

Agencija za elektroničke medije pokrenula je projekt poticanja novinarske izvrsnosti dodjelom bespovratnih sredstava novinarima/novinarkama za novinarske radove i istraživanja na teme koje su od javnog interesa iz područja kulture, zdravstva, lokalnih tema, ekumenizma i religije, ljudskih prava, položaja žena u društvu, ranjivih skupina, tema od interesa za manjine u društvu, djece i mladih, obrazovanja, sporta, gospodarstva, industrije zabave, života u doba pandemije, posljedica i obnove nakon elementarnih nepogoda, odnosa RH prema njenim građanima u dijaspori, međunarodnih odnosa te Europske unije i EU politike.

Povjerenstvo za ocjenjivanje novinarskih projekata, uz predsjednicu Anitu Malenicu, članicu Vijeća za elektroničke medije, čine ugledne novinarke/novinari Mislav Miholek, Ivana Petrović, Davor Ivanković, Mato Jerkić, Robert Mihaljević i Gordana Škaljac Narančić.

Na javni poziv koji je objavilo Vijeće za elektroničke medije u 2021. bilo je prijavljeno ukupno 204 novinarskih projekata, od čega je 201 prijava bila pravovaljana. Povjerenstvo za ocjenjivanje predložilo je Vijeću za elektroničke medije najbolje ocijenjene projekte, a u konačnici je ostvaren 81 novinarski projekt s ukupno 544 objavljena članka.

Projekt Poticanja novinarske izvrsnosti nastavljen je i u 2022. i to uz značajno povećan iznos bespovratnih sredstava od milijun i petsto tisuća kuna. Predviđena su sredstva za nastavak projekta u 2023. godini.


U Zborniku izabranih radova, u sklopu projekta Poticanja novinarske izvrsnosti 2021 predstavljeni su i članci  objavljeni na portalu točkanai.hr