Holcimov projekt „KOdeCO net zero“ uvršten na listu strateških projekata RH

Projekt „KOdeCO net zero“ je vrijedan 237 milijuna eura te će njegovom provedbom Holcim postati prvi proizvođač ugljično neutralnog cementa u Hrvatskoj i jedan od prvih u Europi.

32
KOdeCO net zero
Holcim [Izvor: Holcim]

Holcim (Hrvatska) d.o.o. prijavio je svoj projekt „KOdeCO net zero“ Ministarstvu gospodarstva te je nakon administrativne obrade isti upućen na razmatranje Povjerenstvu za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata.

Povjerenstvo je ocijenilo prijedlog te je na sjednici održanoj 4. lipnja 2024. godine donijelo Odluku o njegovu uvrštenju na Listu strateških projekata Republike Hrvatske.

Projekt „KOdeCO net zero“ je vrijedan 237 milijuna eura te će njegovom provedbom Holcim postati prvi proizvođač ugljično neutralnog cementa u Hrvatskoj i jedan od prvih u Europi. Holcim je za provedbu projekta dobio i bespovratna sredstva Europske izvršne agencije za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA) u iznosu od 117 milijuna eura. Ovo je jedini veliki hrvatski projekt sufinanciran kroz EU Inovacijski fond Europske komisije.

„Izuzetno smo zadovoljni što je Povjerenstvo prepoznalo naš projekt i stavilo ga na Listu. Ovo je prvi veliki korak prema proglašenju te označava prekretnicu ne samo za našu kompaniju, već i za gospodarski i društveni razvoj naše zajednice i cijele zemlje. Ovo priznanje rezultat je našeg višegodišnjeg predanog rada i inovacija našeg tima, te potvrđuje da je naš projekt ključan za gospodarski napredak i tehnološki razvoj Hrvatske. KOdeCO net zero predstavlja ne samo našu viziju i strast, već i našu predanost stvaranju bolje budućnosti kroz održive i inovativne inicijative“, istaknuo je predsjednik Uprave Holcim Hrvatska Dario Vrabec.

Provedba projekta „KOdeCO net zero“ će direktno doprinijeti ostvarenju Strategije niskougljičnog razvoja RH s planiranim smanjenjem emisija za 367.000 tona CO2 godišnje. Projekt „KOdeCO net zero“ visoko je inovativan s vrhunskom kvalitetom u ovoj industriji te promiče dekarbonizaciju cjelokupnog sektora te utječe na podizanje konkurentnosti industrije.

“Nastavit ćemo težiti izvrsnosti i inovacijama, te raditi na tome da projekt donese konkretne rezultate i koristi za sve naše dionike. Ostajemo posvećeni suradnji s Vladom, lokalnom zajednicom i našim partnerima kako bi osigurali realizaciju ovog projekta i tako postali model uspješnog strateškog razvoja koji će doprinijeti dugoročnoj održivosti i prosperitetu naše zemlje”, poručuju u priopćenju iz Holcima.