Hrvatska vojna industrija izveze godišnje robu vrijednu 100 mil. eura

Svoren je mehanizam koji se zove Europski obrambeni fond koji iznosi 7,9 milijardi eura. Fond je primarno namijenjen za istraživanje i razvoj, ali bit će korišten i za povećanje proizvodnih kapaciteta

79
[Izvor: Orqa]

Nakon što je preko noći završilo razdoblje europske demilitarizacije koje je trajalo nekoliko desetljeća, intenzivno se kupuje oružje, pa i u zemljama koje su već dugo neutralne. Prilika je to i za domaću vojnu industriju koja je u uzletu i koja izvozi oružje i opremu u vrijednosti od gotovo 100 milijuna eura.

“Prvo smo razbijali paradigme, da li je moguće da naša industrija konkurira na europskim fondovima. To smo 2016. dokazali na 550 milijuna bespovratnih sredstava koje je naša industrija povukla za nove razvoje, proizvode i usluge koji su iznenađenja na svjetskoj razini. Sada nam dolazi puno veći zahvat i moram reći da nas je Europa malo kopirala zato što smo dokazali da je suvremena industrija potentna i da može dobro potaknuti konkurentnost cijelih industrijskih sektora”, rekao je, u emisiji Studio 4, Goran Basarac, predsjednik Hrvatskog klastera obrambene industrije.

Dodao je kako je stvoren mehanizam koji se zove Europski obrambeni fond koji iznosi 7,9 milijardi eura. On je primarno namijenjen za istraživanje i razvoj, ali je vidljivo da će se stvarati određeni kapaciteti proizvoda.

“Hrvatska obrambena industrija tu ima priliku. Imamo što pokazati na svjetskom tržištu”, naglasio je.

Ivan Jelušić, direktor Orqe, smatra da se ključni moment dogodio 2020. na Gorskom Karabahu kada je Azerbejdžan odnio pobjedu u vojnoj operaciji korištenjem naoružanih besposadnih sustava koji su bili proizvedeni u Turskoj.

“Rat u Ukrajini će značajno utjecati na doktrinu i upotrebu bezposadnih sustava u vojnim operacijama”, rekao je.

Dodaje da su se u razvoju fokusirali na proizvodnju autentično proizvedenih komponenti i sastavnica za besposadne sustave u Hrvatskoj te da se u vojnim operacijama smatra izuzetno važnim da komponente budu od provjerljivih dobavljača.

“Naša tvrtka se spletom okolnosti tako pozicionirala još prije 6 godina”, rekao je Jelušić.