IBM se dijeli na dvije kompanije

IBM će tradicionalno poslovanje vezano uz IT infrastrukturu izdvojiti u posebnu tvrtku kako bi se matična kompanija usredotočila na nove visokoprofitabilne poslove, prije svega usluge utemeljene na tehnologiji oblaka i umjetnu inteligenciju

137
LedgerConnect

IBM će se podijeliti na dvije kompanije. Tradicionalno poslovanje vezano uz IT infrastrukturu će se izdvojiti u posebnu tvrtku kako bi se IBM usredotočio na nove visokoprofitabilne poslove, prije svega usluge utemeljene na tehnologiji oblaka i umjetnu inteligenciju.

Tvrtka sa 109-godišnjom tradicijom objavila je vijest o izdvajanju dijela poslovanja ovog tjedna. Odluka je u skladu s dugoročnim smjernicama izvršnog direktora Arvinda Krishne koji je vođenje kompanije preuzeo 2020. godine, nakon što e prethodne dvije godine posvetio 34 milijarde dolara vrijednom preuzimanju tvrtke Red Hat koja se specijalizirala za razvoj otvorenog koda. Red Hatov softver ključan je za IBM-ove nove hibridne ponude u oblaku.

U razgovoru s analitičarima Krishna je istaknuo kako je riječ o posljednjem u dugom nizu IBM-ovih dezinvestiranja. U svojoj dugoj povijesti IBM se često rješavao poslova koje je procijenio nedovoljno profitabilnim.

“U devedesetima smo prodali umrežavanje, 2005. osobna računala, a prije pet godina poluvodiče jer se višem nisu uklapali u naš sustav vrijednosti”, rekao je Krishna prema izvješću Reutersa.

Nova tvrtka trebala bi se zvati NewCo

Nova tvrtka, za koju je prema službenim dokumentima rezervirano ime NewCo, imat će oko 90 tisuća zaposlenih i prihod od 19 milijardi dolara (IBM trenutno ima oko 352 tisuće zaposlenih). Kada se izdvajanje završi, a IBM je najavio da će se to provesti do kraja iduće godine, NewCo će automatski postati “vodeći pružatelj usluga upravljanja infrastrukturom na svijetu” s oko 4600 klijenata koji pokrivaju 75 posto Fortuneove liste sto najvećih svjetskih kompanija.

Novi IBM bit će uglavnom usmjeren na svoju hibridnu platformu u oblaku, za koju tvrtka procjenjuje da predstavlja tržišnu priliku od bilijun dolara. Trenutno tržištem oblaka dominiraju Amazon i Microsoft, ali tržište i dalje bilježi snažan rast, osobito nakon što je globalna pandemija dala dodatni zamah radu na daljinu.

“Čvršćom integracijom i fokusom na svoja otvorena hibridna rješenja utemeljena na oblaku i umjetnoj inteligenciji, IBM će iz tvrtke koja više od pola prihoda ostvaruje od usluga prerasti u tvrtku koja većinu prihoda generira od visoko vrijednih rješenja i aplikacija utemeljenih na cloudu”, objavio je IBM u priopćenju za medije.

Tržišni analitičar Moshe Katri iz tvrtke Wedbush Securities u razgovoru za Reuters rekao je da podjela pametna poteza. “IBM se u osnovi rješava niskoprofitabilnog poslovanja s obzirom na sve jači pritisak automatizacije i oblaka, otvarajući si tako prostor za snažniji rast ostalih operacija”, zaključuje Katri.