INA će graditi novi operativni gat u Bakarskom zaljevu

Novi gat će zamijeniti postojeći gat 3: omogućit će pristajanje većih brodova, povećat će kapacitete te sigurnost dopreme i otpreme iz rafinerije. Pročitaj više

79
[Izvor: Ina.hr]

INA planira graditi novi operativni gat u Bakarskom zaljevu, u postojećoj luci unutar Rafinerije nafte Rijeka. Novi gat će zamijeniti postojeći gat 3: omogućit će pristajanje većih brodova, povećat će  kapacitete te sigurnost dopreme i otpreme iz rafinerije. To će pak doprinijeti većoj sigurnosti opskrbe domaćeg tržišta. Investicija se neslužbeno procjenjuje na više desetaka milijuna eura.

Novi gat bit će izgrađen kao betonski T-pristan s bočnim vezom i mogućnošću prihvata brodova Panamax.

Projekt se nadovezuje na dovršetak projekta nadogradnje i modernizacije Rafinerije nafte Rijeka koji obuhvaća gradnju novog postrojenja za obradu teških ostataka i rekonstrukciju postojećeg postrojenja. To će povećati postojeće kapacitete za preradu sirove nafte i proizvodnju dizela, pa je logična odluka o proširenju lučkih kapaciteta.

Nakon izrade projektne dokumentacije slijedi faza ishođenja građevinske dozvole, zatvaranje financijske konstrukcije i ostvarivanje preduvjeta za početak gradnje.