U probni rad puštena INA-ina solarna elektrana Virje u Molvama

Solarna elektrana Virje ima instaliranu snagu 10,2 MW i priključnu snagu 9 MW. U elektranu je ugrađeno 18.670 solarnih panela, a godišnje bi u mrežu trebala isporučivati 12.225 MWh električne energije

57
solarna elektrana Virje
Solarna elektrana Virje [Izvor: Koprivničko-križevačka županija]

U Centralnoj plinskoj stanici Molve u Virju u srijedu je u probni rad puštena INA-ina solarna elektrana Virje. Riječ je o drugoj po veličini elektrani tog tipa u Hrvatskoj, instalirane snage 10,2 MW i priključne snage 9 MW, s ugrađenih 18.670 solarnih panela. SE Virje bi trebala godišnje u mrežu isporučiti 12.225 MWh električne energije.

Predsjednik Uprave INA-e Peter Ratatics rekao je prilikom puštanja u pogon SE Virje da je to najveća solarna elektrana u INA-inom vlasništvu i najavio je skoro puštanje u pogon još jedne solarnu elektrane – one u Sisku,

Ratatics je također rekao da INA želi među prvima proizvoditi i zeleni vodik za tržište, nastaviti projekte trajnog skladištenja ugljikova dioksida u naftna ležišta koje proizvodi već skoro cijelo desetljeće te istovremeno ispituje potencijale vjetra na Jadranu.

Projekt gradnje solarne elektrane u Virju realizirao je Končar. Gradnja je počela početkom 2022. godine, no remetila ju je situacija izazvana ratom u Ukrajini. Unatoč tome, elektrana je sagrađena u zadanom roku, istaknuo je predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak.