Invera Private Equity Fund preuzeo većinski udjel u tvrtki Marles Hiše

Vizija tvrtke Marles Hiše je postati lider u proizvodnji montažnih drvenih i građevinskih proizvoda u srednjoj Europi, a fond rizičnog kapitala Invera će kao strateški investitor osigurati podršku da se ti ciljevi ostvare

27
Marles Hiše
[Izvor: Marles Hiše Maribor]

Nizozemski fond rizičnog kapitala Invera Private Equity Fund preuzeo je 58,2 posto udjela u tvrtki Marles Hiše Maribor, najvećem i najstarijem proizvođaču drvenih montažnih kuća i drugih drvenih montažnih objekata u regiji. Invera tako nastoji dodatno ojačati poziciju tvrtke i njezino poslovanje na postojećim tržištima (Slovenija, Austrija, Švicarska, Italija i Njemačka), ali i otvarati nova, kako bi mogla iskoristiti svoj puni potencijal u suradnji sa stručnjacima iz industrije, povećati proizvodne kapacitete , te stvoriti nova radna mjesta.

Preostalih 41,8 posto udjela u tvrtki Marles Hiše zadržava tvrtka Investma, u vlasništvu Leopolda Poljanšeka. Invera je ulagala i u Hrvatsku: prije pola godine finalizirali su ulaganje i stekli većinski udio u tvrtki Metamorfoza koja upravlja konceptom Muzej Iluzija.

Promjena vlasništva predstavlja priliku tvrtke Marles Hiše Maribor za dodatno širenje  poslovanja kako bi ojačala poziciju vodećeg proizvođača drvenih montažnih kuća i zgrada u Sloveniji i regiji te postala važan igrač na tržištu srednje i zapadne Europe. Strateško ulaganje Invere odrazit će se na dodatno zapošljavanje, veću razinu ulaganja u digitalizaciju i povećanje proizvodnih mogućnosti, te daljnje povećanje obujma poslovanja u budućnosti posebice na tržištima srednje i zapadne Europe.

Europske ambicije

“Na ulaganje u Marles Hiše Maribor smo se odlučili nakon vrlo rigoroznog selekcijskog procesa i analize više od 300 investicijskih prilika iz različitih industrija u prethodnoj godini. U međuvremenu, naravno, aktivno radimo i na drugim potencijalnim projektima te očekujemo da ćemo realizirati dodatne akvizicije kako unutar postojećeg portfelja, tako i u novim industrijama u 2022. godini”, rekao je Kemal Sikirić, managing partner u Invera Private Equity Fundu.

“Marles se, kao najstariji i najveći proizvođač montažnih kuća u regiji, s više od 30 milijuna eura konsolidiranih prihoda godišnje te 27 tisuća objekata i 400 škola i vrtića koji su prošli kroz proizvodnju do danas, nametnuo kao idealni kandidat za akviziciju”, dodao je Sikirić.

“Vizija tvrtke Marles Hiše je postati lider u proizvodnji montažnih drvenih i građevinskih proizvoda u srednjoj Europi. Invera, koju ocjenjujemo kao strateškog financijskog investitora, u nama je prepoznala veliki potencijal i podržat će nas u ostvarenju našeg cilja, a to je rast na inozemnim tržištima i povećanje proizvodnih kapaciteta”, poručio je menadžment tvrtke Marles Hiše.

Invera Private Equity Fund je nizozemski 60-milijunski fond rizičnog kapitala fokusiran na jugoistočnu Europu. Ulagači u fond su Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), mirovinski i investicijski fondovi i Europski investicijski fond (EIF). Otvorene urede imaju u Amsterdamu, Ljubljani, Zagrebu i Sarajevu.