Iz zemalja u razvoju EU uvozi robe u vrijednosti 184 milijarde eura

Trgovinske povlastice potiču izvoz u Europsku uniju iz zemalja u razvoju

26
povlastica

Prema izvješću Europske komisije o općem sustavu povlastica, koje se objavljuje svake dvije godine, izvoz u EU iz 71 zemalja korisnica tog sustava povećao se na gotovo 184 milijardi eura.

Visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku/potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell izjavio je: “Trgovina je jedan od ključnih alata EU-a za rješavanje, podršku i poboljšanje ljudskih prava, radničkih prava i dobrog upravljanja, stupova održivog razvoja diljem svijeta. Općim sustavom povlastica podupiremo zemlje u razvoju da rastu i napreduju na održiv način, osobito kada je riječ o klimatskoj politici. Naše povlaštene trgovinske tarife spašavaju tisuće ljudi iz siromaštva, smanjuju nejednakost i potiču gospodarski rast.”

Povjerenik za trgovinu Phil Hogan, kazao je: “Zahvaljujući našim trgovinskim povlasticama uvozimo dvostruko više iz najnerazvijenijih zemalja no što iz njih uvozi ostatak svijeta. Taj zaštitni alat trgovinske politike EU-a podržava milijune radnih mjesta u najsiromašnijim zemljama svijeta i potiče te zemlje na provedbu međunarodnih konvencija o ljudskim pravima, pravima radnika, dobrom upravljanju i okolišu.”

Općim sustavom povlastica ukidaju se uvozne carine na izvoz iz zemalja u razvoju u EU. Stvaranjem dodatnih izvoznih mogućnosti zemljama se pomaže u borbi protiv siromaštva i stvaranju radnih mjesta uz istodobno poštovanje načela održivog razvoja.