HT gradi optičku mrežu za 135.000 novih korisnika

HT će graditi optičku mrežu na području osamdesetak gradova i općina širom Hrvatske, a nakon završetka projekta 90 posto svih stanova, javnih i poslovnih korisnika u područjima obuhvaćenim projektom imat će pristup internetu brzinama većim od 100Mbit/s

121
mreže nove generacije

Hrvatski Telekom u naredne tri godine izgradit će optičku mrežu za 135 tisuća novih korisnika na području osamdesetak gradova i općina diljem Hrvatske. Ugovori o provedbi projekta izgradnje telekomunikacijske mreže nove generacije (NGA – Next Generation Access ili Next Generation Network) s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave potpisani su u ponedjeljak, 10. veljače.

Nakon završetka projekta 90 posto svih stanova, javnih i poslovnih korisnika u područjima obuhvaćenim projektom imat će pristup internetu brzinama većim od 100Mbit/s simetrično.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU u srpnju prošle godine raspisalo je javni poziv za izgradnju pristupnih telekomunikacijskih mreža sljedeće generacije u područjima u kojima takva infrastruktura trenutno ne postoji vrijedan ukupno 1,1 milijardu kuna. HT je predao 16 ponuda od kojih je prihvaćeno 13.

Time se HT obvezao da će do kraja 2023. investirati 328 milijuna kuna vlasitih sredstava u izgradnju širokopojasne telekomunikacijske infrastrukture.

Preduvjet za prijavu na natječaj za dodjelu javnih sredstava

Potpisivanjem Sporazuma, navodi u priopćenju HT, ostvaren je jedan od temeljnih preduvjeta za prijavu projektnih prijedloga HT-a kao prijavitelja i gradova, općina i županija kao partnera na Ograničeni poziv za izgradnju mreže nove generacije.

Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova na projektima koje razvija Hrvatski Telekom, zajedno s javnom komponentom, penje se na 651 milijuna kuna.

“Nakon što smo krajem prošle godine finalizirali modernizaciju kompletne mobilne mreže diljem Hrvatske i pripremili je za nadogradnju na 5G tehnologiju, napravili smo i dodatan iskorak u fiksnom segmentu. U sklopu ovog projekta mrežu nove generacije dovest ćemo u dijelove zemlje u kojima nije postojala i tako ćemo svim stanovnicima u tim krajevima omogućiti da koristeći najmodernije tehnologije današnjice stvaraju bolju budućnost”, istaknuo je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Prema analizi Ekonomskog instituta Zagreb povećanje brzine interneta u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj dovodi do osnivanja prosječno 10 novih kompanija i otvaranja 811 novih poslova, povećanja produktivnosti kompanija za dodatnih 364 tisuće kuna po zaposlenom te generiranja 420 milijuna novih izvoznih prihoda.

Tu su i razne druge koristi za lokalnu zajednicu poput povećane atraktivnosti u privlačenju poduzetništva, povećanje efikasnosti javnih i privatnih usluga te povećanje računalne pismenosti.

“Dostupnost širokopojasnog pristupa velikih brzina značajan je preduvjet za daljnji društveni i gospodarski razvoj države, odnosno osnovni preduvjet za tranziciju prema digitalnom društvu i gospodarstvu utemeljenom na digitalnim tehnologijama. Implementacija takvih mreža dovesti će do smanjenja digitalnog jaza, a uvođenje širokopojasnih usluga u različite segmente društva pridonosi poboljšanju njihove učinkovitosti“, poručio je Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića, jednog od gradova na čijem području će HT graditi optičku mrežu.

Općine i gradovi na području kojih će Hrvatski Telekom graditi telekomunikacijsku mrežu nove generacije:

 • Donji Andrijevci, Garčin, Gornja Vrba, Gundinci, Klakar, Oprisavci, Sikirevci, Slavonski Šamac, Velika Kopanica, Vrpolje
 • Dubrovačko primorje, Dubrovnik, Konavle, Župa dubrovačka
 • Đurmanec, Jesenje, Krapina, Petrovsko, Radoboj
 • Dugi Rat, Omiš, Podstrana, Zadvarje
 • Ludbreg, Mali Bukovec, Martijanec, Sveti Đurđ, Veliki Bukovec
 • Barban, Ližnjan – Lisignano, Marčana, Medulin
 • Gornji Mihaljevec, Mursko Središće, Nedelišće, Selnica, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Štrigova, Šenkovec
 • Antunovac, Erdut, Ernestinovo, Vladislavci, Vuka, Šodolovci, Čepin
 • Funtana, Kaštelir-Labinci, Poreč, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Tinjan, Višnjan, Vižinada, Vrsar
 • Bale – Valle, Kanfanar, Rovinj – Rovigno, Svetvinčenat, Vodnjan – Dignano, Žminj
 • Samobor, Stupnik, Sveta Nedjelja
 • Bogdanovci, Borovo, Ilok, Lovas, Negoslavci, Nuštar, Tompojevci, Tovarnik, Trpinja, Vukovar
 • Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica, Pušća, Zaprešić