Izraelski Enlight u Hrvatskoj preuzima portfelj obnovljivih izvora od 525 MW

Portfelj se sastoji od pet projekata - četiri solarna, ukupne snage 386 MW, i jedne vjetroelektrane snage 139 MW. Gradnja samih objekata trebala bi početi u razdoblju od kraja 2023. do 2025., ovisno o uspješnom završetku razvojne faze za svaki projekt

193
Izraelska tvrtka u Hrvatskoj već upravlja operativno aktivnom vjetroelektranom Lukovac [Izvor: Enlight]

Izraelska tvrtka Enlight Renewable Energy priopćila je u utorak da je potpisala ugovor o akviziciji i zajedničkom razvoju portfelja projekata obnovljivih izvora energije u različitim fazama razvoja ukupne snage 525 MW u Hrvatskoj. Portfelj se sastoji od pet projekata – četiri solarna, ukupne snage 386 MW, i jedne vjetroelektrane snage 139 MW. Gradnja samih objekata trebala bi početi u razdoblju od kraja 2023. do 2025., ovisno o uspješnom završetku razvojne faze za svaki projekt.

Riječ je o jednom od najvećih i najnaprednijih portfelja projekata obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj koji će omogućiti Enlightu diverzifikaciju svojih aktivnosti u Hrvatskoj uključivanjem značajnih solarnih projekata, uz operativno visokokvalitetni projekt vjetroelektrane Lukovac. Kao članica Europske unije, Hrvatska je usvojila dalekosežni Nacionalni energetski i klimatski plan (NECP) koji predviđa povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora s 28 posto na više od 36 posto do 2030. i na 66 posto do 2050. Hrvatska ima potencijalno jedan od najjačih solarnih izvora u Europi, a neiskorišteni potencijal njenih solarnih resursa bit će ključan da bi se ostvarili ciljevi planirani nacionalnom strategijom za obnovljive izvore energije do 2030. i 2050. godine.

Akvizicijom portfelja u Hrvatskoj Enlight također jača svoju prisutnost u srednjoj i istočnoj Europi, gdje tvrtka posjeduje portfelj od 1,2 GW projekata obnovljive energije u Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj i na Kosovu, uključujući 316 MW već operativnih projekata.

Tvrtka Enlight Renewable Energy osnovana je 2008. godine. Dionice kompanije su izlistane na burzi u Tel Avivu, a 98 posto dionica je u javnom vlasništvu. Među izraelskim je liderima u pokretanju, razvoju, financiranju, izgradnji i upravljanju projektima proizvodnje čiste električne energije iz obnovljivih izvora energije. Posluje u Izraelu i Europi, a pokriva raznoliki portfelj profitabilnih projekata u fazi pripreme, izgradnje ili su već operativni i imaju ugovore o isporuci električne energije (PPA) s izlaznom snagom od približno 3800 MW, oko 1200 MW u naprednim fazama razvoja i dodatnih približno 12.200 MW u različitim fazama razvoja. Tvrtka generira sve veći prihod od dugoročnih ugovora o prodaji električne energije, ali radi i na širenju tržišta te portfelja čiste energije.