Izravna kupnja električne energije iz OIE – sigurna opskrba po fiksnim cijenama

RE-Source Croatia, prva konferencija u regiji posvećena ugovorima o kupnji zelene energije izravno od proizvođača održat će se u Zagrebu.17. ožujka, u organizaciji Obnovljivih izvora energije Hrvatske

250
RE-Source Croatia konferencija
RE-Source Croatia konferencija, 17. ožujka 2023. u hotelu Sheraton u Zagrebu

Energetska kriza dovela je mnoge u Hrvatskoj u nezavidnu poziciju – svi su se suočili s višim iznosima na računu za električnu energiju. Najveći problem je tvrtkama iz sektora energetski intenzivne industrije čiji računi za električnu energiju čine izrazito velik udio troškova poslovanja. Ni oni koji su uložili u postavljanje vlastite krovne solarne elektrane nisu u mogućnosti pokriti sve svoje energetske potrebe vlastitom proizvedenom energijom. Stoga je jasno da oni koji nemaju svoju proizvodnju energije u potpunosti ovise o tržištu, a to znači i promjenjivim cijenama električne energije.

Ipak, postoji način za dugoročno sigurnu opskrbu električnom energijom po fiksno ugovorenim cijenama. Tvrtke u svijetu i EU ga primjenjuju i prije no što je nastupila energetska kriza kupujući dostatne količine električne energije iz obnovljivih izvora izravno od njezinog proizvođača. Na ovaj način pokrivaju i do 100 posto svojih energetskih potreba, a kupnju ugovaraju putem ugovora o izravnoj kupnji energije (PPA – Power Purchase Agreement i CPPA Corporate Power Purchase Agreement). Njima se ugovara fiksna cijena električne energije i potpisuju se na razdoblje od pet do dvadeset godina, čime pružaju mnogo veću sigurnost od kupnje energije po promjenjivim tržišnim cijenama.

Više je oblika i načina na koje ovakva suradnja može biti ostvarena. Proizvođač energije iz obnovljivih izvora može biti u blizini onoga tko će tu energiju koristiti, ali može biti i u susjednoj županiji ili pak mnogo dalje. Sve je popularniji virtualni CPPA kod kojeg nema fizičkih isporuka električne energije od proizvođača OIE prema kupcu. Postoje i prekogranični CPPA ugovori kada primjerice elektrana iz Hrvatske želi potpisati ugovor o isporuci električne energije kroz dugogodišnje razdoblje s kupcem iz druge zemlje.

Mnogo je modela CPPA ugovora na tržištu i uvijek se bira onaj koji je najbolji i za proizvođača zelene energije i za njezinog potrošača. Fokus je na sigurnosti isporuke energije po dogovorenoj cijeni koja kupcu omogućava lakše planiranje troškova. Ovi ugovori pružaju neograničene mogućnosti primjene, a najvažnije je da se njima se obje strane štite od volatilnosti tržišta. Čak i ako se pojave fluktuacije cijene na tržištu, predviđeni su mehanizmi korekcije koji moraju jamčiti zadovoljstvo oba potpisnika ugovora.

Prepoznajući važnost ove, u Hrvatskoj slabo poznate teme, Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) je postao nacionalni predstavnik europske RE-Source platforme i središte informacija i znanja o PPA ugovorim te 17. ožujka 2023. u hotelu Sheraton u Zagrebu organizira prvu RE-Source Croatia konferenciju u regiji posvećenu ugovorima o kupnji zelene energije izravno od proizvođača.

Konferencija RE-Source Croatia

Maja Pokrovac, direktorica OIEH ističe: „Energetska kriza traži inovativne pristupe rješavanja problema visokih cijena električne energije. Jasnije je nego ikada da jedino razvoj domaće, zelene energije i sigurnost njezine opskrbe vodi ka energetskoj samodostatnosti. Ujedno, to je održivo rješenje za energetski intenzivnu industriju, ali i sve one kojima je važna predvidivost troškova za električnu energiju. Zadovoljni smo što je i krovna europska platforma RE-Source prepoznala djelovanje OIEH u poticanju razvoja obnovljivih izvora energije i sinergijskom radu na traženju kvalitetnog rješenja za suradnju s industrijom te što će svoja iskustva i znanja podijeliti na našoj konferenciji.“

11.05.2022., Zagreb – Maja Pokrovac, direktorica Udruge Obnovljivi izvori energije Hrvatske. Photo: Robert Anic/PIXSELL

Stefano Miriello, savjetnik za javne politike europske RE-Source platforme, koji će biti predavač na konferenciji, pojašnjava važnost osnivanja RE-Source Croatia i prve ovakve konferencije za Hrvatsku: “Hrvatska je izuzetno zanimljiva regija s relevantnim strateškim položajem u Europi. Prvi hrvatski korporativni PPA objavljen je prošlog listopada. Ovo je pokazalo rastući interes kupaca i prodavača zelene energije za PPA u ovoj regiji. U tom kontekstu, prva RE-Source Croatia konferencija može odigrati relevantnu ulogu u povećanju svijesti o mogućnostima izravne kupnje električne energije od proizvođača iz OIE, kao i načinu na koji oni mogu učinkovito pomoći mnogim tržišnim igračima da dekarboniziraju svoje poslovanje.“

Stefano Miriello
Stefano Miriello, savjetnik za javne politike europske RE-Source platforme

S obzirom na to da je riječ o novoj temi, o kojoj se malo zna ne samo u Hrvatskoj nego i regiji, znanje i iskustvo stručnjaka koji provode ovakve ugovore u europskim zemljama bit će važno za takvu praksu u Hrvatskoj. Primjeri tvrtki koje kupuju zelenu energiju putem PPA ugovora unutar svoje zemlje ili iz inozemstva važni su pokazatelji kako to mogu činiti i tvrtke u Hrvatskoj. Prema interesu koju za konferenciju pokazuju predstavnici nacionalnih i međunarodnih institucija, konzultanti, pravni i financijski stručnjaci, banke, industrija, poduzetnici, proizvođači obnovljive energije, ali i predstavnici građanskih i europskih inicijativa – ova je tema važna svima.


Informacije i prijave za RE-Source Croatia konferenciju na: info@oie.hr