Poziv za potpore kulturnim i kreativnim industrijama na čekanju

Poziv bi mogao biti objavljen, ali ne i raspisan do 31. ožujka, Prijave će se zaprimati po modelu privremenog, a ne trajnog poziva. Drugim riječima, po kontroverznom modelu "najbržeg prsta"

26
bespovratne potpore kulturnoj i kreativnoj industriji

Poziv “Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija”, vrijedan 33 milijuna eura, trebao je biti objavljen u prvom tromjesečju ove godine, no nadležno Ministarstvo kulture i medija ga je odgodilo.

“Obavještavamo vas da će Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija biti objavljen u prvoj polovici 2023.”, odgovorili su iz ovog resora Poslovnom dnevniku, ne navodeći točan datum objave.
No, neposredno prije dovršavanja izdanja Poslovnog dnevnika s tekstom o Pozivu javio se redakciji Krešimir Partl, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija, koji je rekao kako vjeruju da će poziv uspjeti objaviti i raspisati u zadanom roku, odnosno do 31. ožujka.

“U ovom trenutku nema kašnjenja”, rekao je Partl, uz objašnjenje da su prema Nacionalnom planu oporavka i otpornosti obvezni objaviti, ali ne i raspisati poziv do tog datuma. Dodao je da će se prijave zaprimati po modelu privremenog, a ne trajnog poziva. Drugim riječima, po kontroverznom modelu “najbržeg prsta”.

Visina potpora u ovom pozivu, čija su sredstva planirana u okviru NPOO, iznosit će 13.200 – 995.000 eura, a prihvatljiva područja za sufinanciranje su gotovo sva iz sektora kreativnih industrija: audiovizualna djelatnost uključujući videoigre, mediji, baština, dizajn, izvedbene umjetnosti, knjige i nakladništvo te primijenjene i vizualne djelatnosti. Sredstava moraju biti potrošena do 2026. godine.