Jadran d.d.: Neto dobit u devet mjeseci 22 mil. kuna

Crikvenički Jadran, koji je lanjsku poslovnu godinu završio s gubitkom, zabilježio je u prvih ovogodišnjih devet mjeseci prihode veće 22 posto nego lani u istom razdoblju, uz neto dobit od 22 milijuna kuna, a radnicima uz veće plaće podijelio i nagrade za uspješan rad

160
Jadran
hotel Omorika

Crikvenički Jadran d.d., vodeća turistička tvrtka na vinodolsko-crikveničkoj i makarskoj rivijeri ostvaruje sve bolje poslovne rezultate, objavili su iz kompanije. U prvih devet mjeseci 2019. ukupni poslovni prihodi iznosili su 101,3 milijuna kuna, što je povećanje od 22 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Posebno je uspješno bilo treće tromjesečje u kojem su prihodi bili 26 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine. Rast prihoda Društva u najvećoj je mjeri rezultat novog investicijskog ciklusa, koji je, s povećanjem konkurentnosti, odnosno povećanjem kvalitete usluga i podizanjem kategorije smještaja u hotelima i kampovima, omogućio povećanje cijena.

Ostvarena dobit prije poreza i doprinosa (EBITDA) u Jadranu d.d. za prvih devet mjeseci iznosila je 33,8 milijuna kuna, što je 55 posto više nego lani u tom razdoblju, a na razini Grupe Jadran veća je za skoro 70 posto i iznosila je nešto više od 40 milijuna kuna. Neto dobit u Jadranu bila je 22 milijuna kuna, veća za 74 posto nego lani, a dobit Grupe iznosi nešto više od 26 milijuna kuna. Lanjski gubitak od 13,9 milijuna kuna bit će pokriven dijelom od zadržane dobiti iz prethodnih godina od 3,7 milijuna, a ostatak iz budućih dobitaka.

Porast plaća

Goran Fabris, predsjednik Uprave Jadrana d.d., osvrnuo se da poslovne rezultate tvrtke: „U prvih devet mjeseci prihodi od smještaja bili su nam 18 posto veći nego lanjski, a prihodi od najma za čak 51 posto. Posebni nas veseli povećani prihodi u špici glavne turističke sezone. Tako smo u kolovozu, kada su bili u funkciji svi novouređeni kapaciteti u hotelima i kampovima, zabilježili porast prihoda od čak 37 posto, iako se i kod nas, kao i u drugima destinacijama na Jadranu, osjećao manjak gostiju u odnosu na prošlu godinu“,

Posebno je istaknuo da se u konsolidaciji tvrtke velika pozornost posvetila poboljšanju kvalitete usluga i povećanju učinkovitosti na svim razinama. “Zato su se dobri rezultati odrazili i na primanjima naših zaposlenika. Uz 6 postotni stimulativni dodatak na plaću, svakom zaposleniku isplatili smo i po dodatnih tisuću kuna nagrade s plaćama za lipanj, srpanj i kolovoz.“, kazao je Fabris.

>>Jadran d.d. u iduće tri godine planira 117 milijuna eura kapitalnih ulaganja

Za razvoj kompanije osigurano oko 450 milijuna kuna

U obnovu i uređenje objekata uloženo je do sada oko 106,5 milijuna kuna, a radovi se nastavljeni i tokom jeseni. Dio objekata je glavnu turističku sezonu dočekao obnovljen i osvježen, poput luksuznog hotela Katarina u Selcu kojem je obnovljeno južno pročelje, a wellness centar upotpunjen je novoizgrađenim unutarnjim bazenom. Novost su i preuređeni vanjski bazeni hotela Katarina čija ukupna površina prelazi tisuću četvornih metara, što ih čini jednim od najvećih na ovom dijelu rivijere, a otvoreni su i za vanjske goste. Sve smještajne jedinice hotela Omorika zajedno s novim depandansama te kompleks paviljona Resorta Ad Turres, dobili su ovoga proljeća potpuno novi izgled.

Hotelsko poduzeće Jadran d.d. iz Crikvenice lanjske godine su preuzela dva obvezna mirovinska fonda PBZ Croatia osiguranje d.d. i Erste plavi d.d., te za razvoj kompanije osigurali oko 450 milijuna kuna.

Grupa Jadran, koju uz matično crikveničko dioničko društvo čine i Club Adriatic d.o.o. iz Baškog polja, te od ljeta i Stolist d.o.o., upravlja s deset hotela različitih kategorija i tri kampa na području Crikvenice i Makarske. Dodaju li se tome i paviljoni i depandanse nekih od hotela, gostima se nudi više od 1.600 smještajnih jedinica, a u kampovima je na raspolaganju više od 1.100 parcela.