Ponovo se traži tko će upravljati sortirnicom otpada u Mihačevoj Dragi

Prethodni postupak, u kojem je zaprimljena samo ponuda riječkog KD Čistoća, poništen je u prosincu prošle godine jer Čistoća nije imala tražene reference niti je osoba koja je trebala upravljati sortirnicom imala potrebne kvalifikacije i iskustvo

22
sortirnica Mihačeva Draga
Sortirnica otpada u Mihačevoj Dragi [Izvor: Grad Rijeka - Odjel gradske uprave za komunalni sustav]

Grad Rijeka raspisao je novi postupak javne nabave za odabir tvrtke koja će upravljati sortirnicom odvojeno prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi. Prethodni postupak u kojem je zaprimljena samo jedna ponuda, riječkog Komunalnog društva Čistoća, poništen je u prosincu prošle godine.

Iz Grada su tada obrazložili da je postupak poništen nakon što su utvrdili da Čistoća nema odgovarajuće reference kojima bi dokazala da ima potrebno iskustvo za izvršenje ugovora te da podaci o obrazovnim kvalifikacijama stručnjaka koji je nominiran za izvršenje predmeta nabave ne udovoljavaju propisanim uvjetima.

Grad je u poništenom postupku zainteresiranim ponuđačima nudio milijun i 723 tisuće eura naknade za petogodišnje upravljanje sortirnicom, uz obrazloženje da će taj iznos osigurati pozitivno poslovanje gospodarskog subjekta koji bude odabran, budući da su gradske službe procijenile kako će troškovi poslovanja sortirnice u tom periodu premašivati ukupne prihode za 665 tisuća eura.

KD Čistoća je za upravljanje sortirnicom u petogodišnjem razdoblju tražila 2.146.882,80 eura bez PDV-a, odnosno 2.683.603,50 eura s uključenim PDV-om. To je 423 tisuće eura, odnosno gotovo 25 posto više od procijenjene vrijednosti javne nabave.
U ponovljenom postupku javne nabave Grad Rijeka i ostali suvlasnici za upravljanje sortirnicom nude isti iznos kao i u poništenom postupku, a prilikom evaluacije pristiglih ponuda u obzir će se uzimati traženi iznos naknade za petogodišnje upravljanje sortirnicom, koji ponuditelju donosi maksimalno 85 od 100 bodova u postupku, dok se preostalih 15 bodova dodjeljuje za uvjerenje o kvalifikacijama, osposobljenosti i iskustvu stručnjaka koji će sortirnicu voditi.

Javni poziv otvoren je do 15. travnja ove godine. U Gradu očekuju da bi do 15. svibnja ove godine ugovor o upravljanju sortirnicom mogao biti potpisan i da bi novi upravitelj preuzeo sortirnicu.

Postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi prošlo je tehnički pregled početkom ožujka 2022. godine, a završna konferencija održana je krajem ožujka iste godine.