Matematičar iz Barbana Dalibor Paus novi je predsjednik IDS-a

Dalibor Paus diplomirao je matematiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Dugogodišnji je nastavnik i ravnatelj Tehničke škole u Puli. U politiku je ušao 2013. kada je na listi IDS-a izabran u Općinsko vijeće Barbana

135
Dalibor Paus
Dalibor Paus načelnik je opčine Barban

Na 34. izbornom Saboru Istarskog demokratskog sabora u Poreču načelnik općine Barban Dalibor Paus izabran je za novog predsjednika stranke s 208 glasova za i tri glasa protiv.
Novi potpredsjednici su Valter Glavičić, Marko Paliaga, Loris Peršurić, Elena Puh Belci i Arijana Brajko Gall.

U predsjedništvo IDS-a izabrani su i Alen Golja, Igor Merlić, Anteo Milos, Emil Nimčević, Azeglio Picco, Isidora Rajković, Marko Ravnič i Srđan Srdoč, a članovi predsjedništva su automatizmom, po funkciji, istarski župan Boris Miletić te predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar.

U Garantni odbor izabrani su Samanta Barić, Ivan Beletić-Tatić, Jelena Bojić, Valter Fornazar, Marin Starčić, Aldo Šavko, Robi Zgrablić i Karl Žužić.

Održavanjem Sabora IDS-a završio je proces unutarstranačkih izbora IDS-a. Prethodno su održani izbori na razini općinskih i gradskih podružnica te Zajednica podružnica.

Dugogodišnji nastavnik i ravnatelj Tehničke škole u Puli

Dalibor Paus rođen je 18. ožujka 1973. u Puli. Živi u mjestu Orihi, u Općini Barban. Diplomirao je matematiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Paus je od 2008. do 2016. bio ravnatelj Tehničke škole u Puli. Od veljače 2016. do lipnja 2017. bio je ravnatelj ustanove “Centar za istraživanje materijale Istarske županije – METRIS”. U politiku je ušao 2013. kada je na listi IDS-a izabran u Općinsko vijeće kao jedan od dva vijećnika IDS-a.

Ubrzo nakon toga postao je predsjednik barbanskog IDS-a, a zahvaljujući njegovu intenzivnom radu na terenu IDS je s Pausom na čelu tima na izborima 2017. pobijedio i preuzeo Barban koji je 20 godina bio utvrda SDP-a.

Za predsjednika IDS-a odlučio se kandidirati, objasnio je, iz istog razloga zbog kojeg je i ušao u politiku: “Osjećam potrebu staviti svoje vrijeme, znanje i vještine na raspolaganje zajednici kad je to potrebno. Volim svoj kraj i svoje ljude, a politike IDS-a su mi u srcu, njih svakodnevno živim i uvjeren sam da politike naše stranke savršeno oslikavaju prioritete, interese i potrebe našeg podneblja”.

Na Izborni sabor stigao je kao jedini kandidat, a podržale su ga sve podružnice stranke.

“Na Sabor stranke došao sam sa snažnom podrškom članova i članica IDS-a, općinskih i gradskih podružnica, ali i kolega u Predsjedništvu. Takva razina podrške mi jako puno znači, jer sam svjestan da na izazove pred nama možemo uspješno odgovoriti samo ako budemo djelovali kao tim. A IDS je i danas to, snažan i kompaktan tim”, poručio je novi predsjednik IDS-a.

Osvježavanje programske deklaracije i izmjene statuta

“Timski sam igrač i zajedno s predsjedništvom moramo dobro razmotriti sve što se dogodilo u ovih nekoliko mjeseci i uzroke izbornih rezultata koji nisu loši, ali nisu ni onakvi kakve smo mi očekivali. IDS je i dalje brend, i to jak brand koji nedvojbeno drži poziciju najjače istarske stranke.”

No, istaknuo je  je kako su rezultati posljednjih lokalnih izbora pokazali da birači traže promjene te da je vrijeme da IDS zakorači u novu razvojnu fazu kako bi vratio pozicije koje su izgubljene na prošlim izborima. Najavio je osvježavanje programske deklaracije i izmjene statuta.

“Sve etablirane stranke rade istu grešku i otuđuju se od ljudi. Tu moramo napraviti veliki iskorak. IDS je stranka istarskog čovjeka i mora se vratiti čovjeku”, rekao je Paus uz obećanje da će se novo vodstvo usredotočiti na intenzivnu i kontinuiranu komunikaciju s ljudima.

“Sveobuhvatnom nadogradnjom naših politika, novim idejama i ljudima te novim pristupom gradit ćemo snažnu platformu koja će u godinama pred nama biti sinonim za izvrsnost. To ćemo postići tako što ćemo zadržati ono dobro iz ranijih faza, ali ćemo vrlo odlučno ući u proces restrukturiranja i uvesti novi načina upravljanja. Cilj je da Istra bude još jača i razvijenija regija”, poslao je završnu poruku novi predsjednik IDS-a Dalibor Paus.