Klimaoprema za švicarsku tvrtku gradi tvornicu cjepiva protiv Covida-19

Tvornica bi trebala biti završena u prosincu, a u njoj će se proizvoditi 300 milijuna doza cjepiva. Klimaoprema u realizaciji projekta surađuje s tvrtkom za razvoj proizvodnog procesa CRB iz SAD-a, a odgovorna je za cijeli projekt, sve do predaje vlasniku

162
Lonza Klimaoprema
Postojeći pogon tvrtke Lonza u sklopu njenog biotehnološkog parka u Vispu

Samoborska tvrtka Klimaoprema glavni je projektant i izvođač radova na projektu izgradnje tvornice cjepiva protiv Covida-19 u švicarskom gradu Vispu, u kantonu Valais, objavio je portal Zimo. Investitor je švicarska biotehnološka kompanija Lonza.

Tvornica bi trebala biti završena u prosincu, a u njoj će se proizvoditi 300 milijuna doza cjepiva. Klimaoprema u realizaciji projekta surađuje s tvrtkom za razvoj proizvodnog procesa CRB iz SAD-a, a odgovorna je za cijeli projekt, sve do predaje vlasniku.

Procijenjena vrijednost projekta je 210 milijuna švicarskih franaka, navodi se na internetskim stranicama agencije za promociju ulaganja Greater Geneva Bern area (GBBa) koja pokriva kantone Bern, Fribourg, Vaud, Neuchatel, Geneva i Valais.

Švicarska kompanija Lonza sa sjedištem u Baselu u svibnju 2020. potpisala je s američkom biotehnološkom tvrtkom Moderna Therapeutics, sa sjedištem u Massachusettsu, ugovor o suradnji u proizvodnji perspektivnog cjepiva protiv Covida-19 pomoću nove mRNA tehnologije. Dogovorili su proizvodnju cjepiva na dvije lokacije, u Švicarskoj i Sjedinjenim Državama.

Izgradnja proizvodnog pogona u Vispu trajat će osam mjeseci, što je znatno kraće od dvije godine koliko je uobičajeno za takav projekt.

Sve će biti spremno za proizvodnju u prosincu

Voditelj gradilišta Torsten Schmidt potvrdio je da će “sve biti spremno za proizvodnju prvih doza cjepiva u prosincu”, navodi GBBa.

Renzo Cicillini, direktor tvrtke Lonza Visp, rekao je kako će se “instalirati tri proizvodne linije, svaka s proizvodnim kapacitetom od približno 100 milijuna doza godišnje”. Tvrtka na proizvodnji novog cjepiva planira zaposliti 200 ljudi.

Modernino cjepivo temelji se na inovativnoj tehnologiju koja se sastoji u tome da tjelesne stanice proizvode glavni antigen virusa koristeći posredni protein za poticanje imunološkog odgovora.

Prednost ovog cjepiva koje se naziva “messenger RNA (mRNA)” je u tome što je potrebno manje vremena za razvoj.

Širom svijeta više od 200 kompanija radi na razvoju cjepiva protiv Covida-19, a osam ih je dostiglo fazu 3. Među njima su dvije koja koriste tehnologiju mRNA.

Modernino cjepivo jedan je od tri najnaprednija “zapadnjačka” projekta, navodi GBBa te dodaje kako Švicarska Konfederacija ima ugovor s američkom tvrtkom o isporuci 4,5 milijuna doza cjepiva.

Zimo navodi da Klimaoprema zbog osjetljivosti projekta za sada nije spremna o njemu govoriti, ali da će se uskoro o tome oglasiti. To će vjerojatno biti kada tvornica bude završena.

>>Klimaoprema u Novoj Gradiški gradi još jedan pogon vrijedan 100 milijuna kuna