Krenule prijave za sufinaciranje energetski učinkovitih vozila

Prijave se podnose putem ovlaštenih prodajnih mjesta koja sudjeluju u programu, a rezervacije poticaja će biti moguće sve dok iznos rezerviranih sredstava u prijavnoj aplikaciji ne dosegne 103,3 milijuna kuna

37
poticaji za eko vozila

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ponedjeljak ujutro u 8 sati počeo je zaprimati prijave za poticaje za električna vozila. U ovom ciklusu na raspolaganju je ukupno 108 milijuna kuna. Građanima i privatnim tvrtkama namijenjeno je 103,3 milijuna kuna, dok je 5 milijuna kuna rezervirano za pravne osobe iz javnog sektora.

Od prošle godine promijenjen je način prijave: sada se potencijalni kupci javljaju ovlaštenim prodajnim mjestima, koja podnose prijave Fondu. Rezervacije poticaja će biti moguće sve dok iznos rezerviranih sredstava u prijavnoj aplikaciji ne dosegne 103,3 milijuna kuna, nakon čega će se poziv za građane i tvrtke privremeno zatvoriti. U prošlom ciklusu raspoloživa sredstva potrošena su u samo nekoliko sati nakon početka zaprimanja prijava, tako da oni koji nisu u suradnji s odabranim ovlaštenim prodajnim mjestom pripremili dokumentaciju teško da će se uspjeti prijaviti na vrijeme. Na stranici vozimoeko.fzoeu.hr u realnom vremenu će biti moguće provjeriti dostupnost sredstava.

Na poziv Fonda za siudjelovanje u ovogodišnjem programu sufinanciranja prijavilo se 45 zastupnika vozila s 81 markom i čak 539 modela vozila za koja je moguće ostvariti maksimalno 40 posto opravdanih troškova nabavke vozila. Lista vozila za koje je moguće ostvariti sufinanciranje, kao i 301 prodajno mjesto na kojima ih je moguće kupiti nalazi se na stranici vozimoeko.fzoeu.hr.

Redni broj podnošenja prijave dodjeljuje se kronološki, prema datumu i vremenu otvaranja rezervacije u mrežnoj aplikaciji Fonda. Da je rezervacija uspješna, potvrđuje potvrda koju će prodajno mjesto ispisati i dati kupcu. Na potvrdi se nalaze uneseni podaci, redni broj prijave, kao i upute za plaćanje obveznog minimalnog predujma koji ovisno o kategoriji i cijeni vozila iznosi 7 posto traženih sredstava Fonda.

U slučajevima kad je na računu za predujam uračunata i kapara koju će od kupaca potraživati prodavatelji, na istom treba biti jasno naznačeno da se dio iznosa odnosi na obvezni minimalni predujam koji je propisao Fond. Važno je istaknuti kako račun za obvezni minimalni predujam za kupnju vozila koja su u sustavu poticaja ne smije biti uplaćen prije datuma i vremena zaprimanja navedenog u potvrdi prijavitelja o uspješnoj rezervaciji sredstava.

Iznos poticaja ovisi o kategoriji vozila

Iznos poticaja ovisi o kategoriji vozila pa Fond kupnju električnih vozila L1-L7 kategorije sufinancira s iznosom do 20 tisuća kuna, plug-in hibride M1 kategorije do 40 tisuća kuna, dok će se za kupnju M1 kategorije vozila s električnim pogonom moći dobiti do 70 tisuća kuna. Dodatno, pravnim osobama sredstva su dostupna i za vozila N1 kategorije i to plug-in hibridna vozila (do 40 tisuća kuna) te ona s električnim pogonom ili pogonom na SPP, UPP ili vodik, za koja se može dobiti do 70 tisuća kuna. S maksimalno 400 tisuća kuna sufinanciraju se i vozila kategorije N2, N3, M2, M3 s električnim, „plug-in“ hibridnim pogonom, pogonom na SPP, UPP ili vodik. Fond subvenciju kupcu isplati u roku od dva do tri mjeseca.

Ove godine još uvijek se subvencioniraju plug-in hibridi, ali sljedeće godine oni vjerojatno neće biti obuhvaćeni subvencijama jer je politika Europske unije da se potiče kupnja autmobila s nultom emisijom ugljikova dioksida.

Vozačima električnih automobila u Hrvatskoj je na raspolaganju oko 2500 punionica, a procjenjuje se da bi nakon ovog natječaja u Hrvatskoj moglo biti nešto više od pet tisuća električnih vozila.