Mali distributeri goriva žale se da ih se svjesno izbacuje s tržišta

Izmjene modela obračuna cijena diskriminiraju male distributere goriva i onemogućuju normalno poslovanje na tržištu dionicima koji nemaju pristup rafinerijskom gorivu, upozorava Udruga malih distributera goriva

25
cijene goriva
[Izvor: Pixabay]

Mali distributeri goriva reagirali su na odluku Vlade RH o maloprodajnom cijenama goriva od 1. kolovoza 2022.. Ponovo su upozorili da proizvoljna promjena modela obračuna cijena naftnih derivata (tjedni i dvotjedni prosjek), bez da Vlada RH o tome obavijesti dionike na tržištu naftnih derivata, onemogućuje distributere u nabavi goriva.

Ponavljaju kako je nužno omogućiti distibuterima da dogovore nove uvjete s vlastitim dobavljačima na vrijeme, jer izmjene modela obračuna cijena diskriminiraju male distributere goriva i onemogućuju normalno poslovanje na tržištu dionicima koji nemaju pristup rafinerijskom gorivu.

I ovotjedna Uredba za male distributere znači daljnje gomilanje gubitaka, jer se premija energetskog subjekta od 65 lipa i dalje pogrešno naziva maržom distributera. Naime, marža je znatno manja što i dalje onemogućuje financiranje tekućih troškova poslovanja zbog čega poduzimaju odgovarajuće pravne korake.

Mali distributeri goriva ponovno apeliraju na Vladu RH da odgovori na njihove apele i molbe te ih uključi u proces donošenja odluka o maloprodajnim cijenama goriva kako bi svoje poslovanje pravovremeno prilagodili uvjetima na tržištu.

“Mi smo i dalje u nepovoljnoj situaciji, i dalje radimo s minusima. Formulacija naše tužbe je u procesu tako da možemo ići dalje u zaštiti svojih interesa. Odluka koja je donesena je opet nepovoljna za nas i ne znamo kamo će nas sve to odvesti”, rekao je predsjednik Udruge malih distributera goriva Armando Miljavac za Hrvatski radio. “Moramo poduzeti korake kako bismo zaštitili svoje firme. Imamo dojam da nas se svjesno izbacije s tržišta, da INA preuzima naše kupce.”