Grad Bakar pristupa Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju

Gradovi potpisnici obvezuju se na djelovanje koje će podržati smanjenje stakleničkih plinova za 40 posto do 2030. godine te usvajanje zajedničkog pristupa rješavanju ublažavanja i prilagodbe na klimatske promjene

7
Bakar
[Izvor: TZ grada Bakra]

Grad Bakar pristupit će Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju. Gradsko vijeće Bakra ovlastilo je gradonačelnika Tomislava Klarića da potpiše pristupnicu pokretu koji okuplja više od sedam tisuća tijela lokalne i regionalne vlasti u 57 zemalja. Gradovi potpisnici obvezuju se na djelovanje koje će podržati smanjenje stakleničkih plinova za 40 posto do 2030. godine te usvajanje zajedničkog pristupa rješavanju ublažavanja i prilagodbe na klimatske promjene.

Sporazum gradonačelnika najveći je svjetski pokret gradova usmjeren na lokalne aktivnosti koje utječu na klimu i energiju. Okuplja na tisuće lokalnih tijela vlasti koja su se posvetila provedbi ciljeva Europske unije za klimu i energiju. Sporazum gradonačelnika pokrenut je 2008. godine u Europi, objedinjujući brojne dionike širom svijeta te metodološku i tehničku potporu koju pružaju nadležni uredi.

Potpisnici podržavaju zajedničku viziju za 2050. godinu – ubrzavanje dekarbonizacije njihovih teritorija, osnaživanje kapaciteta za prilagodbu na neizbježan utjecaj klimatskih promjena te omogućavanje građanima pristup sigurnoj, održivoj i povoljnoj energiji.