MI Braća Pivac stekla kontrolni paket u Krašu

MI Braća Pivac kupila je od Kraš-ESOP.a dionice koje predstavljaju 18,45% temeljnog kapaitala dioničkog društva Kraš po cijeni od 861,20 kn po dionici. Sporazumom o socijalnom partnerstvu definirane su dodatne obveze kupca vezane uz daljnji razvoj, zadržavanje proizvodnje te zaštitu prava zaposlenih

82
kontrolni paket u Krašu
Ugovor su potpisali Ivica Pivac, predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac i Tanjica Liktar, direktorica Kraš-ESOP-a

Mesna industrija Braća Pivac objavila je da je u subotu 23. studenoga potpisala s tvrtkom Kraš-ESOP ugovor o prodaji i prijenosu redovnih dionica koje predstavljaju 18,44636 posto temeljnog kapaitala Kraš d.d. Riječ je o 276.441 dionici iz portfelja Kraš-ESOP-a. Time je MI Braća Pivac stekla kontrolni paket u Krašu. Broj dionica pod svojom kontrolom povećala je s 460.552 dionice na 736.993 dionice, što predstavlja 49,18 posto temeljnog kapitala društva.

Mesna industrija Braće Pivac javila se Kraš-ESOP-u s ponudom za kupnju u subotu ujutro, nakon što je u ponoć istekla javna ponuda za preuzimanje Kraša u kojoj su za dionicu nudili 430 kuna. Ubrzo je održana skupština društva Kraš ESOP koja je ovlastila Upravu da proda dionice Mesnoj industriji Braća Pivac

“Kraš-ESOP dionice je prodao po cijeni od 861,20 kuna po dionici, odnosno po ukupnoj cijeni od 238.070.989,20 kuna za sve dionice, što odgovara ponderiranom prosjeku svih cijena ostvarenih na burzi u posljednja tri mjeseca. Osim Ugovora o prodaji i prijenosu dionica, sklopljen je i Sporazum o socijalnom partnerstvu između Mesne industrije Braća Pivac, Kraš-ESOP-a i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (Sindikat PPDIV)”, navodi se u prioćenju.

Tako su sporazumom definirane dodatne obveze Mesne industrije Braća Pivac kojima se potvrđuje njihov plan daljnjih ulaganja u razvoj Kraša, nastavka poštivanja i zaštite razine prava zaposlenih te zadržavanja proizvodnih pogona na postojećim lokacijama.

Ugovor su potpisali Ivica Pivac, predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac i Tanjica Liktar, direktorica Kraš-ESOP-a, dok im se na potpisivanju Sporazuma pridružio i Denis Paradiš, predsjednik Sindikata PPDIV-a.

Jačanje brenda uz zadržavanje radničkih prava

“U Grupi Pivac već godinama jasno i glasno ističemo da Kraš vidimo kao jednu od najperspektivnijih proizvođačkih kompanija u Hrvatskoj koju želimo dodatno unaprijediti, osnažiti i razviti i u koju se isplati ulagati. Drago nam je što su radnici u nama prepoznali čvrstog partnera koji za Kraš ima velike planove, od restrukturiranja, optimizacije i podizanja kvalitete poslovanja i upravljačkih procesa do dodatnog povećanja konkurentnosti, efikasnosti te jačanja prepoznatljivog brenda i poduzeća na tržištu, a sve uz zadržavanje visoke razine radničkih prava i pogodnosti”, rekao je Ivica Pivac, predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac.

>>Stipendije od 2800 kn, siguran posao i dodatne pogodnosti za buduće mesare

“I naša dosadašnja iskustva s drugim kompanijama koje su danas dio Grupe Pivac, poput PPK karlovačke mesne industrije i Mesne industrije Vajda”, dodao je Ivica Pivac, “pokazuju da smo u takvim akvizicijama snažno usmjereni na dobrobit radnika te daljnji rast i razvoj kompanije. Naša je vizija jasna – poštovati dugu tradiciju Kraša i sve što je dosad uspješno ostvareno te na toj ostavštini i novoj snazi koju donosimo, uz profesionalnu upravu i stručnjake, započeti novu eru u kompaniji koja će Kraš dodatno ojačati na korist radnika, dioničara i drugih dionika, a osobito potrošača. Uzbuđeni smo i jako se veselimo razdoblju pred nama, u kojem ćemo u suradnji sa svim dionicima nastaviti graditi uspješan i jak Kraš, osnaživati radnike i njihova prava te poticati domaću proizvodnju i hrvatsko gospodarstvo“.

Zadržavanje kvalitete itradicije te zabrana gašenja proizvodnje

Pod obvezama Mesne industrije Braća Pivac kao Stjecatelja dionica u Ugovoru i Sporazumu navodi se poštivanje svih prava zaposlenih u Krašu i društvima unutar Kraš grupe koja proizlaze iz kolektivnih ugovora i drugih sporazuma koji reguliraju prava zaposlenika.

Definirana je i obveza održavanja broja radnika Kraš grupe i kontinuiteta politike upravljanja usmjerene na razvoj Kraša te zadržavanje kvalitete i tradicije, zabrana gašenja proizvodnje kao i ograničavanje prava prodaje dionica koje drži na dan sklapanja ugovora te dionica koje stječe na temelju ugovora u razdoblju od deset godina.

Preuzimanjem dionica Kraša Grupa Pivac postaje jedan od najvećih proizvodno-prehrambenih subjekata u jugoistočnoj Europi s gotovo pet tisuća zaposlenika.

Mesna industrija Braća Pivac jedna je od vodećih mesnih industrija u Hrvatskoj, a njihova tradicija seže do 1952. godine kad su u Vrgorcu u Dalmatinskoj zagori otac Ante i sin Milenko Pivac otvorili svoj prvi službeni mesarski obrt zasnovan na tradiciji obrade i sušenja mesa.

Braća Pivac – sinonim za vrhunske delicije

Danas je brend Pivac sinonim za vrhunske suhomesnate delicije, zasnovane na pažljivo čuvanim receptima prenošenim s generacije na generaciju, s domaćim pršutom, pancetom i kraškim vratom kao najprepoznatljivijim i najznačajnijim proizvodima, navodi se u priopćenju.

Osim na policama velikih trgovačkih lanaca, svoje proizvode nude i kroz više od 270 vlastitih mesnica i maloprodajnih trgovina diljem Hrvatske.

>>Mesna industrija Vajda otvorila pogon vrijedan više od 50 mil. kuna

Uz Mesnu industriju Braća Pivac, članice su Grupe Pivac i PPK karlovačka mesna industrija te čakovečka Mesna industrija Vajda. PPK karlovačka mesna industrija d. d. osnovana je 1963. godine, a u sustav Grupe Pivac ušla je 2003. godine, nakon čega je kroz realizaciju velikih investicijskih projekata u tvrtku dosad uloženo više od 350 milijuna kuna. Mesna industrija Vajda d.d. Čakovec osnovana je 1912. godine, a dijelom Grupe Pivac postaje 2015. godine nakon čega su uslijedili investicijski projekti tehnološke modernizacije proizvodnih pogona, proširenja kapaciteta i unapređenja infrastrukture vrijedni više od 60 milijuna kuna.

U Gospodarskoj zoni Ravča kod Vrgorca upravo je u tijeku više od 75 milijuna kuna vrijedna investicija Grupe Pivac u izgradnju nove pršutane koja će biti najveća i najmodernija u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

Spomenute investicije omogućile su stabilno poslovanje i jačanje tržišnih pozicija, kao i nova zapošljavanja te značajna povećanja radničkih prava i pogodnosti u svim članicama Grupe.

U 2018. godini prihod na razini Grupe iznosio je 2,6 milijardi kuna, a dobit prije oporezivanja 78,7 milijuna kuna.