Stipendije od 2800 kn, siguran posao i dodatne pogodnosti za buduće mesare

Ministarstvo gospodarstva će predmetne stipendije za srednjoškolce povećati s trenutnih 9000 na 18.000 kuna po školskoj godini, a Grupa Pivac učenike će nagraditi s dodatnih 1000 kuna, uz osiguravanje dodatnih pogodnosti

61
stipendije za buduće mesare
Vilim Simon, Datko Horvat i Alen Kajmović

Mjesečne stipendije za buduće mesare od 2800 kuna, besplatni udžbenici, naknada za rad na praksi, mogućnost rada za vrijeme školskih praznika, besplatan obrok za vrijeme rada i prakse, poklon-paketi za Božić i Uskrs te siguran posao nakon školovanja – to su pogodnosti koje srednjoškolcima koji se odluče školovati za mesare nudi Grupa Pivac. A nakon završene škole i početka rada čekaju ih i druge povlastice zaposlenika Grupe, poput prava na stimulativni dio plaće, dodatnih dana godišnjeg odmora, jubilarnih nagrada i drugih.

Paket mjera za učenike koji se odluče za upis u srednjoškolski obrazovni program mesara ostvaren je u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, a tim je povodom pogon Mesne industrije Vajda, jednog od poduzeća u sastavu Grupe Pivac, posjetio ministar Darko Horvat.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta od školske godine 2019./2020. značajno će povećati stipendije za buduće mesare, kao i broj učenika koji će ih primati, s pomoću sredstava iz Europskog socijalnog fonda i u okviru projekta “Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja“ vrijednog 250 milijuna kuna.

Predmetne stipendije Ministarstvo će povećati s trenutnih 9000 na 18.000 kuna godišnje, odnosno na 1800 kuna mjesečno tijekom 10 mjeseci školovanja u jednoj godini.

Horvat: Ovo je zametak dualnog obrazovanja

Grupa Pivac i poduzeća u njezinom sastavu – Mesna industrija Braća Pivac, PPK karlovačka mesna industrija i Mesna industrija Vajda – učenike će nagraditi s dodatnih 1000 kuna, uz osiguravanje dodatnih, već spomenutih pogodnosti. Učenici koji se školuju za mesare tako će dobivati ukupno 2800 kuna mjesečno, odnosno 28.000 kuna godišnje tijekom školovanja.

“Primjer Grupe Pivac koja dodatno potiče mlade da se školuju i izaberu zanimanje za kojim postoji stvarna potreba za svaku je pohvalu. Ovo je zametak dualnog obrazovanja kakvo već postoji u zemljama našeg okruženja. Hrvatska ne treba eksperimentirati, već jednostavno preuzeti postojeći model koji je dobar i prilagoditi ga vlastitom okviru”, rekao je Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Dodao je kako je “otvaranje novih kvalitetnih radnih mjesta najbolja demografska mjera koju možemo ponuditi i tako spriječiti iseljavanje naših ljudi, odnosno vratiti ih u Hrvatsku”.

“Naša je zadaća osluškivati potrebe realnog sektora i pružiti im konkretnu podršku u aktivnostima usmjerenima na podizanje interesa i kvalitete radne snage, osobito kad je riječ o deficitarnim zanimanjima“, rekao je ministar Horvat.

Sigurno zaposlenje nakon završetka školovanja

“Mjere poticanja zapošljavanja ostvarene u sinergiji ministarstva i poslodavaca poput Grupe Pivac donose srednjoškolcima, budućim zaposlenicima sigurnost, bezbrižno obrazovanje i sigurno zaposlenje nakon završetka školovanja. Tako i obrazovanje napokon dobiva veću ulogu u oblikovanju tržišta rada te postaje aktivni nositelj promjena i novih potreba u poduzetništvu i društvu općenito. Pozivam sve učenike pred kojima je jedna od najvažnijih odluka u njihovom životu da postanu stipendisti Grupe Pivac i uvjere se u sve pogodnosti rada u jednoj od najvećih mesnih industrija u ovom dijelu Europe“, izjavio je Alen Kajmović, predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda ispred Grupe Pivac.

>>Mesna industrija Vajda otvorila pogon vrijedan više od 50 mil. kuna

>>U ekološku farmu junadi Šumbar u Rečici uloženo 18 mil. kuna

Istaknuo je i kako je tim programom učenicima, budućim mesarima omogućeno ne samo besplatno srednjoškolsko obrazovanje, već školovanje u kojem će učiti, raditi te već rano iskusiti što zaista znači zaraditi vlastiti novac. Podsjetio je i na to da je, kad je riječ o ljudskim resursima i ulaganjima u zaposlenike, takva mjera samo jedna od aktivnosti koje Grupa Pivac provodi s ciljem okupljanja i zadržavanja mladih, sposobnih i obrazovanih ljudi u Hrvatskoj, u hrvatskim pogonima i tvornicama.

Nakon radnog sastanka ministar Darko Horvat obišao je novouređeni pogon Mesne industrije Vajda koji je nedavno otvoren nakon realizacije investicije vrijedne 50 milijuna kuna. Investicijski projekt obuhvatio je dogradnju, rekonstrukciju i modernizaciju proizvodnog pogona, nabavku strojeva i opreme za proizvodnju, proširenje skladišnih i ekspeditnih kapaciteta te modernizaciju rashladnog sustava.

Grupa Pivac u tri godine investirla više od 220 mil. kuna

Investicija u Mesnoj industriji Vajda posljednje je u nizu realiziranih ulaganja u modernizaciju i širenje proizvodnih pogona u svim članicama Grupe Pivac, koja su u samo posljednje tri godine premašila 220 milijuna kuna.

Investicije posljedično prate i jačanje domaće kooperacije, povećanje prodaje i veća prisutnost na domaćem i inozemnim tržištima, uslijed čega se nastavljaju i daljnja ulaganja u zaposlenike koje Grupa Pivac smatra svojim najvažniji resursom, a njihov rad i trud temeljem poslovnih uspjeha, navodi se u priopćenju.

Dugoročni plan Grupe Pivac je okupiti mlade, educirane i obrazovane mesare u čiji će razvoj nastaviti ciljano i sustavno ulagati značajna sredstva, čime će stvoriti kadar koji je od samih početaka specifično pripremljen za rad u skladu s najvišim standardima Grupe. Procjenjuje se da će, zahvaljujući stimulativnoj stipendiji i dodatnim pogodnostima, nakon četiri godine 30-tak mesara biti spremno preuzeti svoja radna mjesta, čime će se omogućiti nastavak održivog planiranja i daljnjeg jačanja poslovanja svih poduzeća u sastavu Grupe.