Microsoft završio 2018. kao najvrjednija javna kompanija

Posljednji kvartal 2018. bio je, u stvari, jedan od najlošijih posljednjih godina. Dionicom se trgovalo u širokom rasponu, a njena vrijednost je tijekom kvartala pala za 11 posto. No, Microsoftov gubitak bio je znatno manji u usporedbi s ostalim vrhunskim tvrtkama

u 11:15 Zadnja izmjena: 01.01.2019 u 11:15
51
Microsoft

Posljednji kvartal 2018. za Microsoft nije bio dobar, ali i to je bilo dovoljno da nakon 16 godina vrati prestižnu titulu najvrjednije američke javne kompanije po tržišnoj kapitalizaciji.

Microsoftove najave novih proizvoda ne privlače pozornost javnosti kao što je to slučaj s Appleovim najavama, ali u 2018. kompanija je napravila snažan iskorak nakon višegodišnje tranzicije pod upravom Satya Nadelle. Nadella je kao prioritete kompanije postavio računarstvo u oblaku, softver utemeljen na otvorenom kodu i među platformske usluge, umanjivši značaj Windowsa za ukupno poslovanje.

Microsoft je poziciju najvrjednije američke kompanije po tržišnoj kapitalizaciji preuzeo prije mjesec dana i ovo je prvi put od 2002. da završava godinu kao najvrjednija javna kompanija.

Daleko od toga da je četvrti kvartal 2018. bio najbolji u povijesti tvrtke. (Najbolje je bilo prvo tromjesečje 1987. kada je vrijednost dionice udvostručena.) Bio je to, u stvari, jedan od najlošijih kvartala posljednjih godina. Dionicom se trgovalo u širokom rasponu, a njena vrijednost je tijekom kvartala pala za 11 posto. No, Microsoftov gubitak bio je znatno manji u usporedbi s ostalim vrhunskim tvrtkama. Amazon je u četvrtom kvartalu izgubio 25 posto vrijednosti, a Apple 30 posto.

U 2018. vrijednost dionice porasla 19%

U 2018. vrijednost dionice Microsofta porasla je gotovo 19 posto. Jedna je od pet najjačih komponenti indeksa Dow Jones Industrial Average u prošloj godini. Krajem 2018. Microsoftova tržišna kapitalizacija iznosila je 779,7 milijardi dolara, a dionica je trgovanje u 2018. zatvorila na 101,57 dolara po dionici.

Microsoft za sobom ima snažnu godinu. Sa svakim novim financijskim izvješćem nastavio je premašivati očekivanja analitičara o dobiti i prihodima. Preuzimanje GitHuba u lipnju, treća najskuplja akvizicija u 43-godišnjoj povijesti tvrtke iza LinkedIna i Skypea, dobro je prihvaćena.

Analitičari smatraju da su razlozi za preuzimanje GitHuba razumni. U Microsoftu vjeruju da programeri imaju ključnu ulogu u digitalnoj transformaciji i to je glavni razlog preuzimanja. Drugi razloge je to što vjeruju da mogu povećati zaradu od GitHuba.

U međuvremenu, Microsoftovi prihodi od gaminga po prvi puta su premašili 10 milijardi dolara. LinkedIn je udvostručio prihode i sada generira više od 5 milijardi dolara godišnje. Prihod od Surfacea također se bliže iznosu od 5 milijardi dolara. Azure, usluge javnog clouda, nastavljaju povećavati udjel na temelju ugovora s novim korisnicima poput Gapa i Walmarta. Prema podacima Synergy Research Groupa Microsoft je u trećem kvartalu udjel na tržištu usluga utemeljenih na cloudu povećao više od Amazona, IBM-a, Googlea ili Alibabe.

“Nakon još jedne godine relativno snažne godine…. vjerujemo da je Microsoft sposoban nastaviti stabilno rasti u sljedećih 3-5 godina s obzirom na to ima širinu portfelju kada je riječ o uslugama u oblaku, stabilan rast prihoda i čvrstu bilancu”, procjena je analitičara tvrtke Evercore ISI objavljena u prosincu.

Neki analitičari procjenjuju da bi tržišna kapitalizacija Microsoft do kraja 2019. mogla dostići bilijun dolara.