Agrokorove tvrtke u novu godinu ulaze s novim imenima

Po završetku provedbe nagodbe vjerovnika sve kompanije iz sustava Agrokora dobivaju uz staro ime dodatak "plus", dok će krovna kompanija do kraja siječnja dobiti potpuno novo ime te više neće koristiti naziv "Agrokor"

u 14:47 Zadnja izmjena: 02.01.2019 u 13:26
306
Agrokor

Tvrtke iz sastava Agrokora su sa zadnjim danom 2018. dobile nova imena: po završetku provedbe nagodbe vjerovnika dobivaju dodatak “plus”, objavila je u ponedjeljak izvanredna uprava Agrokora.

Tako će Ledo nastaviti poslovati kao Ledo plus, Konzum je postao Konzum plus, a Jamnica je Jamnica plus.

“S provedbom na Trgovačkom sudu u Zagrebu postala je službena informacija prema kojoj su sva buduća zrcalna društva Grupe Agrokor, osim Agrokora d.d., koja su do sada bila registrirana kao tvrtke pod generičkim imenima, sa zadnjim danom ove godine službeno dobila nova imena. Nova imena društava koja će početi s operativnim poslovanjem po završetku implementacije nagodbe vjerovnika Agrokora sastoje se od starog imena i dodatka plus”, navodi se u priopćenju.

“Staro ime zadržano je u nazivima novih tvrtki radi očuvanja vrijednosti snažnih brendova ovih kompanija, koje će i nakon implementacije nagodbe nastaviti nastupati na tržištu pod sadašnjim brendovima”, ističe se u priopćenju.

U prijelaznoj fazi sjedišta svih novih društava bit će u Zagrebu, a po implementaciji nagodbe bit će vraćena u gradove u Hrvatskoj u kojima su sada, najavljuju iz izvanredne uprave.

Krovna kompanija dobiva novo ime

Za razliku od zrcalnih društava, krovna kompanija Agrokor d.d. će do kraja siječnja dobiti potpuno novo ime te više neće koristiti naziv “Agrokor”, navodi se u priopćenju.

“Sve te promjene dio su procesa implementacije nagodbe vjerovnika Agrokora koji bi trebao biti završen do kraja prvog kvartala 2019. godine. U međuvremenu, izvanredna uprava Agrokora pod vodstvom Fabrisa Peruška i Irene Weber, po uspješnom okončanju financijskog, provodi kraju i poslovno restrukturiranje kompanije, čiji su rezultati vidljivi u dobrim poslovnim rezultatima svih glavnih operativnih kompanija”, ističu iz izvanredne uprave.

U prvih deset mjeseci 2018. Agrokorove kompanije ukupno su prihodovale oko 20 milijardi kuna, uz operativnu dobit od 1,7 milijardi kuna. Najveći doprinos operativnom rezultatu dale su kompanije iz područja prehrane, čija je operativna dobit bila za gotovo 70 milijuna kuna veća od plana, te maloprodaja i veleprodaja koje su ostvarile dobit iz operativnog poslovanja koja je za 28,7 milijuna kuna veća od planirane.

Konzum je u prvih deset mjeseci ove godine plan premašio za čak 50 posto te je realizirao gotovo 430 milijuna kuna dobiti iz operativnog poslovanja, navodi se u priopćenju.

Izvanredni povjerenik Fabris Peruško ocijenio je 2018. pozitivnom prijelomnicom u svakom poglediou, a vjeruje da će 2019. biti godina još boljih perspektiva.

“Dok je 2017. bila godina mukotrpnog spašavanja sustava od kolapsa, 2018. je pozitivna prijelomnica u svakom pogledu, od pregovora o nagodbi, njezinog izglasavanja i pravomoćnosti, preko međunarodnog priznanja postupka izvanredne uprave u SAD-i u Švicarskoj do odličnih rezultata poslovanja sustava. Godina 2019. će, siguran sam, biti godina još boljih perspektiva za sve naše kompanije, zaposlenike i nove vlasnike”, poručio je Peruško.