Mnoge općine i gradovi proglasit će za blagdan Velike Gospe sajamski dan

Budu li za blagdan Velike Gospe najavljeni sajamski dani ili manifesticije u pojedinim općinama, trgovci i obrtnici moći će raditi na prigodnim kioscima i ličnim objektima, ističe glavna tajnica Udruge Glas poduzetnika Branka Prišlić

55
sajamski dani
Blagdan Velike Gospe će sajamskim danom proglasiti i Trogir [Izvor: Pixabay]

Udruga Glas poduzetnika pozvale je gradonačelnike i načelnike općina da za blagdan Velike Gospe proglase manifestacije ili sajamske dane kako bi trgovci mogli raditi i na blagdan, što je zabranjeno izmjenama Zakona o trgovini. Mnogi gradovi i općine će to i učiniti, javlja Hrvatski radio.

Budu li za blagdan Velike Gospe najavljeni sajamski dani ili manifesticije u pojedinim općinama, trgovci i obrtnici moći će raditi na prigodnim kioscima i ličnim objektima, ističe glavna tajnica Udruge Glas poduzetnika Branka Prišlić.

“Vidjeli smo da su za Dan domovinke zahvalnosti neki gradovi, poput Hvara, donjeli odluku kojom su  Dan domovinske zahvalnosti i Dan Velike Gospe proglasili sajamskim danima i tako omogućili poduzetnicima da rade”, rekla je Prišlić.

Istu odluku kakvu je donijelo gradsko vijeće Hvara donijelo je i gradsko vijeće Supetra, najvećeg grada na Braču. Gradonačelnica Supetra Ivana Marković tumači kako su tako odlučili kako bi “ljudima koji se uglavnom bave bave sezonskom prodajom suvenira i rukotvorina, koje inače rade cijele godine, omogućilo da zarade i da mogu normalno živjeti tijekom cijele godine”.

Marković smatra da Vlada nije razmišljala o tome da će novi zakon o trgovini jako jako naštetiti malim poduzetnicima i obrtnicima koji prodaju samo tijekom ljetne sezone i kojima je svaki radni dan bitan. “Ovako će egzistencija malih obrtnika i malih trgovina sigirno biti ugrožena”, zaključuje gradonačelnica Supetra.

Blagdan Velike Gospe će sajamskim danom proglasiti i Trogir. Gradonaćelnik Ante Bilić kaže kako je sramotno da je uopće donesen zakon s takvim odredbama. “Sada se mi moramo snalaziti i pronalaziti rupe u zakonu. Zakon b trebalo izmijeniti, pogotovo za turistička područja i za sezonu. Zabrniti nekome da radi usred sezone je suludo.”

Slično razmišlja i gradonačelnik Labina Valter Glavićić. U Labinu će 15., 16. i 17 kolovoza biti obuhvaćeni proslavom Dana grada Labina i automatski će biti proglašeni sajmenim danima.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca kažu da se događa upravo ono na što su upozoravali da će se događati: novi zakon stvara nered na tržištu. Potvrđuju to gužve i nestašice u malobrojnim trgovinama koje su radile prošle nedjelje, nakon neradnog praznika, kaže dopredsjednik Udrueg trgovine pri HUP-u Mirko Budimir.

No, u HUP-u ne podržavaju incijativu Glasa poduzetnika: “Mislimo da to nije rješenje. To je kratkog daha, sajmeni dani imaju svoju tradiciju, a praznici i blagdani svoju”. Budmir kaže kako je jedino rješenje da se zakon stavi izvan snage i donese bolji.